Picanol

De nieuwe aandelenaankopen door CEO Luc Tack en een gunstige studie van KBC Securities hebben de koers van Picanol doen ontwaken.

Is een einde gekomen aan de sterke afkoeling van de wereldwijde weefmachinemarkt? Het heeft er alle schijn van. Luc Tack, de CEO van Picanol, is de jongste dagen en weken weer druk aandelen beginnen te kopen: ongeveer 29.000 aandelen of afgerond 800.000 EUR. Zijn belang in Picanol evolueert zo stilaan richting 90%, al blijft hij herhalen dat het niet de bedoeling is het aandeel van de beurs te halen. Een andere interessante ontwikkeling voor Picanol de jongste twee maanden is de verzwakking van de euro (EUR) met 10% ten opzichte van de Japanse yen (JPY). Tsudakoma en Toyoda zijn belangrijke concurrenten voor Picanol, tenminste in de luchtweefmachines, niet in de grijpermachines.

Na de recordjaarresultaten voor 2013, zagen we in de eerste zes maanden van vorig jaar een 27,7% lagere omzet. De West-Vlaamse producent van weefmachines boekte in het eerste semester slechts een omzet van 219,9 miljoen EUR, tegenover een recordomzet van 304 miljoen EUR in de eerste jaarhelft van 2013. De afdeling Industries (met als belangrijkste maatschappijen Proferro en PsiControl, maar ook Melotte, een kleine speler in 3D-printing) kon verdere vooruitgang boeken in het aantrekken van nieuwe externe klanten en kon de omzetdaling beperken tot -15%, tegenover -31% bij de grotere afdeling Weaving Machines.

Er werden ook beter dan verwachte resultaten bekend gemaakt door Tessenderlo Group. U weet ondertussen dat Picanol een overschot aan liquiditeiten heeft gebruikt om referentie-aandeelhouder te worden van chemiegroep Tessenderlo, dat jarenlang de Franse staatsholding SNPE als belangrijkste aandeelhouder had. De overnameprijs bedroeg 22 EUR per aandeel. De bedoeling van de aankoop was de grote schommelingen in de textielsector te dempen. De nettowinst op groepsniveau bedroeg 30,1 miljoen EUR (1,70 EUR per aandeel) voor de periode januari-juni. Intussen heeft Luc Tack via Picanol, maar ook via een andere holding, Symphony Mills, zijn belang in Tessenderlo Group opgetrokken van oorspronkelijk 27,5% richting 32%. Daarmee bevestigt Tack dat hij een gelukkige referentie-aandeelhouder van Tessenderlo is en te geloven dat van Tessenderlo een mooi, zelfs sterk industrieel verhaal kan worden gemaakt.

De jaarcijfers van Picanol krijgen we op 11 maart, maar het bedrijf gaf aan een vergelijkbare daling van omzet en winst zoals in het eerste semester ook voor de tweede jaarhelft te verwachten. Ter herinnering, vorig jaar werd een omzet van 255,9 miljoen EUR gehaald in het tweede halfjaar en een nettowinst van 30,7 miljoen EUR. We beklemtonen dat het niet om een structurele terugval gaat. De opkomst van de groeilanden is een zegen voor de textielindustrie. Een gezin in de Braziliaanse favella’s bezit slechts zeven kledingstukken. Een westers middenklassengezin heeft er gemiddeld 220.

Conclusie

We mogen ons verwachten aan een winst over 2014 in de buurt van 3 EUR per aandeel. De nieuwe aankopen door Tack en een gunstige studie van KBC Securities hebben de koers doen ontwaken. Het aandeel noteert nog steeds te goedkoop met een verwachte koers-winstverhouding van 11 (bovendien een zwak winstjaar) en een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 8.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content