Politieke situatie Brazilië kan nefast zijn voor koers Cosan

© Getty Images/iStockphoto

Ondanks de forse koersstijging van het afgelopen jaar, is het aandeel Cosan niet duur. De moeilijke economische en politieke situatie in Brazilië kunnen de ontwikkeling van Cosan evenwel afremmen.

Cosan is een Braziliaanse holding die je kunt omschrijven als een soort ‘NV Brazilië’. Cosan begon in 2000 als een exploitant van suikerrietplantages en een verwerker van suikerriet tot suiker en ethanol (biobrandstof). De ontwikkeling van Cosan kwam vooral in een stroomversnelling na de beursintroductie (IPO) in New York in 2005 (ticker CZZ).

De oorspronkelijke activiteiten zitten nu vervat in Raizen Energia, en waren de voorbije twaalf maanden nog goed voor 35 procent van de bedrijfskasstroom (ebitda). Raizen is een fiftyfifty joint venture met Shell, die naast Raizen Energia ook Raizen Combustiveis omvat een dealernetwerk van 5904 Shell-tankstations met activiteiten in 60 luchthavens en 67 haventerminals. Die divisie levert 27 procent van de ebitda.

De grootste ebitda-bijdrage (36%) is afkomstig van Comgas(participatie van 63,6%), een verdeler van gas in een gebied dat goed is voor 26 procent van het bruto binnenlands product van Brazilië. Daarnaast is er nog de verdeling van Mobil-smeerolie (divisie Moove; 2% van de ebitda). Eind september verkocht Cosan voor 1,04 miljard Braziliaanse real 34,7 procent van de aandelen in Radar(resterende positie nog 3%), een vennootschap die zich bezighoudt met de ontwikkeling van landbouwgrond.

De gezuiverde bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) steeg in het derde kwartaal met 11 procent tot 1,19 miljard Braziliaanse real, en na negen maanden bedraagt de stijging 15 procent, tot 3,3 miljard Braziliaanse real. De verbetering is een gevolg van betere resultaten bij Raizen Combustiveis (+17,4% tot 0,96 miljard Braziliaanse real) en bij Raizen Energia (+29,9% tot 0,76 miljard Braziliaanse real). Comgas zag een beperkte toename van de rebitda met 4 procent tot 0,69 miljard Braziliaanse real.

De uiterst moeilijke economische en politieke omstandigheden in Brazilië blijven evenwel wegen op de ontwikkeling. De situatie is na het afzetten van president Dilma Rousseff enigszins verbeterd, maar verre van genormaliseerd. Bovendien wekt de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS onrust over de internationale handelsbetrekkingen. Vooral spanningen met China kunnen een domper zetten op het beginnend economisch herstel in Brazilië. Cosan is ondanks de forse koersstijging niet duur. Het noteert tegen 1,1 keer de boekwaarde, 9,4 keer de verwachte winst 2016 en 5 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) 2016. Ons advies is houden (rating 2B).

Partner Content