Proximus beleeft overgangsjaar met tegenvallende vooruitzichten

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na de storm over de herstructurering bij Proximus verlegde de focus van de investeerders zich opnieuw naar de operationele gang van zaken bij de Belgische telecomgroep. De cijfers over het vierde kwartaal vielen licht tegen, maar de jaarprognoses werden wel gehaald.

De binnenlandse omzet daalde met 0,8 procent, maar BICS deed het dankzij het overgenomen TeleSign net iets beter (+0,5%). Op groepsniveau daalde de omzet met een half procent naar net geen 1,47 miljard euro terwijl op 1,475 miljard werd gerekend. De voorafbetaalde kaarten en vastelijndiensten presteerden ondermaats, terwijl er ook bij de bedrijfsafdeling een omzetdaling was. Internet en televisie deden het wel goed.

Over het volledige boekjaar bleef de binnenlandse omzet met 4,46 miljard euro stabiel. De groepsomzet lag met 5,8 miljard euro een half procent hoger dan een jaar eerder. Proximus kreeg er vorig jaar 50.000 televisieklanten bij (+3,2%) terwijl ook het aantal internetklanten toenam (+2,2%) De grootste stijging was er bij het aantal mobiele abonnees (postpaid) die met 134.000 eenheden of 3,5 procent aangroeiden. De gemiddelde omzet per mobiele gebruiker daalde wel licht van 22,8 naar 22,6 euro. De all-in bundel Tuttimus blijft groeien en trok vorig jaar 148.000 nieuwe klanten aan.

De brutobedrijfswinst of ebitda klom in het vierde kwartaal met 0,9 procent naar 449 miljoen euro en bleef daarbij iets onder de verwachte 452 miljoen euro. Over heel 2018 klom de ebitda met 2,4 procent naar 1,865 miljard euro.

Het klassieke verdienmodel van de telecomgroepen staat onder druk door prijsconcurrentie, regelgeving en het groeiende succes van streamingdiensten. Net als Telenet lanceert Proximus daarom een formule die internet, mobiele telefonie en streaming van televisie via een app combineert. Pas volgende maand wordt de prijs van deze Epic Combo bekendgemaakt. Later dit jaar komt er ook nog een formule met onder andere de Belgische televisiezenders en een eigen aanbod (Studio 100, Champions League,…).

Proximus mikt voor 2019 op een stabiele omzet en ebitda. Dat is onder de verwachtingen, want in beide gevallen ging de consensus uit van een lichte groei. In het kader van het eerder dit jaar aangekondigde reorganisatieplan wil Proximus tegen 2021 bruto 240 miljoen euro besparen. De groep wil daarvoor netto 650 werknemers ontslaan op een totaal van 12.658 eind vorig jaar. Er is nog geen sociaal akkoord, want de informatie- en consultatiefase met de vakbonden loopt nog. Het management moet daarbij op eieren lopen, want met de verkiezingen in aantocht is er spanning tussen de overheid (53,5% van de aandelen) en de private aandeelhouders.

Proximus keerde over 2018 een dividend van 1,5 euro per aandeel uit en heeft de intentie dit jaar hetzelfde te doen. De vrije kasstroom kwam met 451 miljoen euro onder de verwachte 491 miljoen euro uit. Proximus spendeerde vorig jaar bijna 51 miljoen euro aan overnames. Maar ook zonder dat lag de vrije kasstroom onder het niveau van 2017 (517 miljoen euro). De hogere ebitda woog niet op tegen de stijging van de kapitaaluitgaven, een hogere belastingvoet en de kosten voor vervroegde pensioneringen. Het dividend kostte Proximus 485 miljoen euro. De vrije kasstroom dekt de dividenduitkering dus niet volledig. De nettoschuld klom daardoor vorig jaar naar bijna 2,15 miljard euro. Daarvan moet dit jaar 231 miljoen euro worden terugbetaald. De nettoschuld komt overeen met iets meer dan 1,1 keer de ebitda. Dat is iets hoger dan bij Orange Belgium (0,9 keer) maar veel lager dan Telenet (4,3 keer).

Conclusie

Proximus bevindt zich in een overgangsfase waarin de groep zichzelf moet heruitvinden. Bij gebrek aan omzetgroei kan voorlopig enkel aan de kostenzijde worden ingegrepen om de winstgevendheid te verbeteren. Maar als semi-overheidsbedrijf heeft Proximus de handen niet helemaal vrij. Het dividend blijft tot nader order op peil en is het belangrijkste argument om het aandeel in portefeuille te houden.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 22,36 euro

Markt: Euronext Brussel

Ticker: PROX BB

ISIN-code: BE0003810273

Beurskapitalisatie: 7,6 miljard euro

K/w 2018: 14,5

Verwachte k/w 2019: 13

Koersverschil 12 maanden: -11%

Koersverschil sinds jaarbegin: -5%

Dividendrendement: 6,7%

Partner Content