Proximus moet het hebben van zijn dividend

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Proximus pakte uit met gemengde eerstekwartaalcijfers. Meer dan een stabiele omzet en winst mogen investeerders dit jaar niet verwachten van de telecomgroep.

Proximus pakte uit met gemengde eerstekwartaalcijfers. De omzet bleef onder de verwachtingen, maar dat werd gecompenseerd door een brutobedrijfswinst (ebitda) die boven de prognoses lag. Operationeel zetten de trends van 2018 door: een groei van het aantal klanten van internet en televisie, terwijl de all-inbundel Tuttimus nieuwe klanten blijft aantrekken. Ook de bedrijfsdivisie deed het goed met een hogere groei van de omzet uit ICT-diensten. De vastelijndiensten en de vooraf betaalde kaarten (prepaid) blijven het slecht doen.

De groei van het aantal mobiele abonnementen bleef onder de verwachtingen. Bovendien daalde de gemiddelde omzet per klant met bijna 3 procent tot 24,7 euro. Het marktaandeel van de mobiele divisie bleef stabiel op 39,2 procent. In breedband daalde het marktaandeel licht naar 46,3 procent, ondanks 8000 nieuwe klanten.

Per saldo daalde de omzet met 1,8 procent naar 1,415 miljard euro. De consensusprognose ging uit van een achteruitgang met 1,1 procent. Het verschil komt vooral door de forse daling van de verkoop van mobiele toestellen (-18%). De ebitda groeide dankzij lagere kosten en minder promotionele acties met 2,2 procent op jaarbasis naar 463 miljoen euro, wat bijna 2 procent boven de prognoses was. De ebitda-marge klom daardoor met 1,2 procent op jaarbasis naar 37,2 procent. De internationale divisie BICS deed het met een stabiele omzet beter dan verwacht, want er werd op een achteruitgang van 2,7 procent gerekend. De ebitda-marge van BICS ligt met 11 procent wel beduidend onder het groepsgemiddelde.

Proximus mikt voor 2019 op een nagenoeg stabiele omzet (exclusief de verkoop van mobiele toestellen) en een stabiele ebitda. De vrije kasstroom (143 miljoen euro) lag boven de verwachtingen, als rekening wordt gehouden met de investering in Be-Mobile, dat verkeersinformatie en aanverwante diensten levert.

De aandeelhoudersstructuur, waarbij de Belgische overheid 53,5 procent van het bedrijf controleert, heeft zowel voor- als nadelen voor investeerders. Bij gebrek aan omzetgroei moet Proximus focussen op de kosten, maar dat is niet eenvoudig met de hete adem van de vakbonden en de politiek in de nek. Het vorig jaar aangekondigde reorganisatieplan gaat uit van 240 miljoen euro besparingen tegen 2021, maar het blijkt lastig een sociaal akkoord te bereiken. Van een doorgedreven herstructurering, zoals verschillende sectorgenoten die hebben doorgevoerd, kan voorlopig geen sprake zijn. Dat maakt het moeilijk voor Proximus om even efficiënt te presteren als de concurrenten.

Daartegenover staat dat de altijd in geldnood verkerende Belgische overheid het uitkeringsbeleid stimuleert. De dividenduitkering lag met 485 miljoen euro vorig jaar zelfs hoger dan de vrije kasstroom (451 miljoen). Wellicht blijft het dividend ook dit jaar ongewijzigd op 1,5 euro per aandeel, wat overeenkomt met een nettorendement van 4,3 procent. Het spreekt voor zich dat Proximus niet meer kan blijven uitkeren dan wat het aan kasstromen genereert.

Voorlopig blijven de schulden onder controle. In het eerste kwartaal werd de nettoschuld licht afgebouwd van 2,14 miljard naar 2,05 miljard euro. Als we ervan uitgaan dat de ebitda dit jaar ongewijzigd blijft, bedraagt de verhouding tussen nettoschuld en de ebitda 1,1. Dat is beduidend lager dan bij Telenet (4,4).


Conclusie

Meer dan een stabiele omzet en winst mogen investeerders dit jaar niet verwachten. Proximus is tegen 6 keer de ebitda correct gewaardeerd en goedkoper dan Telenet. Het keert bovendien een regulier dividend uit, wat een aantrekkelijk rendement oplevert. Daarom mag het aandeel voorlopig in portefeuille blijven.

Advies : houden/afwachten

Risico : gemiddeld

Rating : 2B

Koers: 25,07 euro

Markt: Euronext Brussel

Ticker: PROX BB

ISIN-code: BE0003810273

Beurskapitalisatie: 8,5 miljard euro

K/w 2018: 15,5

Verwachte k/w 2019: 15

Koersverschil 12 maanden: +11%

Koersverschil sinds jaarbegin: +4%

Dividendrendement: 6,1%

Partner Content