Proximus profiteert van herontdekking van de sector

© belga

Defensieve sectoren komen weer in de belangstelling op de beurs. Daar draagt Proximus de vruchten van.

Het aandeel Proximus viel deze zomer voor het eerst in bijna vijf jaar terug onder de grens van 20 euro. Behalve het negatieve sentiment bij investeerders ten aanzien van telecom, woog ook de mogelijke komst van een vierde mobiele operator op de beurskoers. Nu de onrust op de beurzen toeneemt, komen defensieve sectoren als telecom stilaan weer in de belangstelling. Door de erg strenge toegangsvoorwaarden bij de veiling van mobiele licenties eind volgend jaar is ook de bezorgdheid over extra concurrentie wat afgenomen. Daar profiteert ook Proximus van met een koersklim van ongeveer een vijfde sinds het dieptepunt.

De binnenlandse omzet daalde in het derde kwartaal op jaarbasis met 0,9 procent, naar 1,1 miljard euro. Dat was 1 procent onder de consensusverwachting. De consumentendivisie liet het wat afweten, met een omzetdaling van 1,8 procent. De kleinere bedrijfsafdeling groeide met 2,2 procent. Proximus verkocht voor 9 miljoen euro minder smartphones. Dat was een bewuste keuze wegens de lage marges op die activiteit. Dat werd gecompenseerd door een hogere omzet van de internationale BICS-divisie. Die zag de omzet uit spraak met 9 procent afnemen, maar data groeide wel met 27 procent. De overname van TeleSign werpt dus haar vruchten af. De omzet van BICS klom op jaarbasis met 3,1 procent naar 344 miljoen euro en noteert na negen maanden 2,6 procent hoger. Op groepsniveau kwam de omzet uit op 1,44 miljard euro, een status-quo tegenover vorig jaar.

De winstgevendheid ging er wel op vooruit. De onderliggende bedrijfswinst voor eenmalige elementen (ebitda) steeg met 1,4 procent naar 470 miljoen euro. Dat lag boven de consensusprognose van 465 miljoen euro. Proximus moest per 1 juli een salarisindexatie doorvoeren, wat de loonkosten verhoogde. Maar kon bedrijf kon anderzijds een aantal leverancierscontracten heronderhandelen om betere voorwaarden te bekomen. De nettowinst lag met 135 miljoen euro, of 0,42 euro per aandeel, 4 procent boven de gemiddelde analistenverwachting. Proximus gaat voor het volledige boekjaar uit van een stabiele binnenlandse omzet. Na drie kwartalen ligt die 0,3 procent hoger dan een jaar eerder, wat dus perfect op schema is. Eerder ging de groep uit van een lichte groei van de ebitda. Dat cijfer is verhoogd naar 2 tot 3 procent. Dat is geen verrassing. De meeste analisten hadden daar na de goede eerste jaarhelft in hun modellen al rekening mee gehouden.

De ebitda lag tussen januari en september 2,9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Proximus realiseerde in het derde kwartaal een vrije kasstroom van 190 miljoen euro, 5 miljoen euro boven de consensusverwachting. Dat cijfer loopt na drie kwartalen in 2018 op naar 349 miljoen euro, wat een pak lager is dan in dezelfde periode een jaar eerder (480 miljoen). Het verschil is onder meer toe te schrijven aan enkele kleinere overnames, hogere kapitaaluitgaven en minder inkomsten uit de verkoop van gebouwen.

Aandeelhouders hebben begin december recht op een tussentijds dividend van 0,5 euro per aandeel. Het management herhaalde dat de uitkering over het volledige boekjaar 2018 opnieuw 1,5 euro zal bedragen. Vanaf volgend jaar zal de onzekerheid over die consistente dividendpolitiek wel toenemen. De vrije kasstroom na kapitaaluitgaven volstaat namelijk niet altijd om de dividenduitkeringen te dekken. Dat is op langere termijn moeilijk houdbaar. Maar Proximus weet ook dat net die dividendpolitiek maakt dat het aandeel door heel wat institutionele aandeelhouders (en de Belgische overheid) geliefd is.


Conclusie

Het derde kwartaal bevatte op operationeel gebied geen uitschieters en de nieuwe prognoses lagen al in lijn met de analistenverwachtingen. Proximus koppelt stabiele kasstromen aan een aantrekkelijk dividend. Wegens het bovengemiddelde rendement en de nog relatief lage waardering mag het aandeel in portefeuille blijven.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 22,60 euro

Markt: Euronext Brussel

Ticker: PROX BB

ISIN-code: BE0003810273

Beurskapitalisatie: 7,6 miljard euro

K/w 2017: 14

Verwachte k/w 2018: 13

Koersverschil 12 maanden: -15%

Koersverschil sinds jaarbegin: -17%

Dividendrendement: 6,6%

Partner Content