Proximus

Proximus zal een jaar eerder dan verwacht weer met groei kunnen aanknopen.

De nationale netwerkoperator doet het al een aantal kwartalen beter op operationeel vlak. Dat werd extra in de verf gezet door de naamsverandering naar Proximus. Daarmee wil CEO Dominique Leroy de erfenis van haar veelbesproken voorganger Didier Bellens zo snel mogelijk achter zich laten. Het boekjaar 2015 was al goed ingezet en dat werd bevestigd door een sterk tweede kwartaal. Eerder dit jaar liet Proximus nog de vooruitzichten voor de omzet en bedrijfskasstroom (ebitda) ongewijzigd, maar nu werden ze dan toch opwaarts bijgesteld. De telecomoperator gaat nu uit van een omzetstijging met 2%. De ebitda zal dit jaar met 3 tot 5% toenemen.

Proximus profileert zich, in tegenstelling tot Telenet, niet als een aanbieder van content, maar werkt daarvoor samen met partners. Zo komt er bijvoorbeeld een nieuw toestel, de Swipebox, die inhoud die op een mobiel toestel staat op het televisiescherm kan laten zien. Op die manier kan bijvoorbeeld inhoud van Youtube en Facebook de weg naar het grote scherm vinden. Proximus werkt ook samen met streamingaanbieders als Netflix.

Proximus zal dus een jaar eerder dan verwacht weer met groei kunnen aanknopen. De onderliggende groepsomzet klom tussen april en juni met 1,5%, tot 1,51 miljard USD. De consumentenafdeling deed het relatief gezien beter, met een omzetgroei van bijna 4% en een ebitda-groei van 4,6%. In de bedrijfsafdeling, waar de omzet stabiliseerde en de ebitda licht daalde, is er wel nog een progressiemarge aanwezig. De ebitda op groepsniveau ging met 4,3% vooruit, tot 450 miljoen EUR. Opvallend: de stijging van 19 miljoen USD van de ebitda is voor bijna twee derden te danken aan carrierdivisie BICS, dat internationaal telefoon- en dataverkeer voor bedrijven afhandelt. Op dit moment speelt de goedkope euro (EUR) in de kaart van BICS en dit was ook al in het eerste kwartaal het geval.

De ebitda marge klom naar 29,9%, tegenover 29,1% een jaar eerder. Ook de nettowinst (145 miljoen EUR) lag boven de consensusprognose. De vrije kasstroom daalde met bijna een kwart naar 207 miljoen EUR. Deze afname valt toe te schrijven aan hogere investeringen, onder meer in het verbeteren van het 4G-netwerk.

Rond Proximus hangen ook permanent twee hete hangijzers die periodiek op het voorplan komen. Een eerste is de mogelijke (gedeeltelijke) verkoop van de overheidsparticipatie van 53,5%. Daarrond is het al enige tijd opvallend stil en we verwachten op korte termijn ook geen doorbraak. Een ander element is de consolidatiegolf in de sector. Na de verkoop aan Telenet van dochter Base werd de Nederlandse telecomoperator KPN als overnemer van Proximus naar voren geschoven. Maar ondanks openlijke toenadering in de pers kwam het nog niet tot een overeenkomst. Het lijdt geen twijfel dat de versnipperde Europese telecomsector op termijn dezelfde weg zal opgaan als die in de Verenigde Staten, waar nog maar een paar grote bedrijven overblijven.

Conclusie

Investeerders anticiperen al geruime tijd op betere operationele resultaten, vandaar dat het aandeel nu 40% hoger noteert dan twaalf maanden geleden en zelfs ruim dubbel zo hoog als 2 jaar geleden. Proximus noteerde lange tijd met een korting tegenover de sectorgenoten maar die is nu omgezet in een premie.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content