PureCircle

De aandeelhouder wint

347 pence – 2C↑

Het minste wat je kunt zeggen is dat je als aandeelhouder van PureCircle (ticker PURE; AIM-segment van de beurs van Londen; ISIN-code BMG7300G1096) bestand moet zijn tegen een zeer volatiele koersevolutie. PureCircle, opgericht in 2007, is markleider in het produceren en commercialiseren van natuurlijke, caloriearme zoetstoffen uit steviabladeren. Hun eerste steviazoetstof, zuivere Reb-A, kreeg in de VS eind 2008 groen licht voor commercialisering via de toekenning van de GRAS-status door de FDA, het Amerikaanse controleorgaan voor de voedings- en farmasector. GRAS staat voor ‘generally recognized as safe’ of ‘algemeen erkend als veilig’. Eind 2011 volgde de Europese goedkeuring door de European Food Safety Authority (EFSA).

In 2010 bleek echter dat de verkoop van Reb-A langzamer steeg dan verhoopt. PureCircle besliste het verkoopmodel volledig om te gooien door zelf rechtstreeks aan elke klant te verkopen. Daarnaast bleken de wereldwijde frisdrankproducenten een te grote voorraad Reb-A te hebben opgeslagen, een factor die tot op vandaag op de resultaten drukt (het probleem zou midden 2014 zijn opgelost). PureCircle had ook te snel te veel productiecapaciteit opgebouwd in de periode tot 2010 (voor 250 tot 300 miljoen USD jaarlijkse omzet). De verkoop zakte van 61 miljoen USD in het boekjaar 2010 (afsluitdatum 30/6) naar 53 miljoen USD in 2011 en zelfs 45 miljoen USD in 2012. De koers zakte van 300 pence (GBp) per aandeel midden 2010 naar 80 GBp in het najaar van 2011, het moment van de goedkeuring tot commercialisering van Reb-A in Europa.

PureCircle legt sindsdien sterk de nadruk op innovatie en bracht via nauwe samenwerking met de klanten de afgelopen twee jaar vijf nieuwe zoetstoffen op de markt. De afgelopen maanden pakte het bedrijf uit met twee nieuwe stoffen, Reb-D en Reb-X. Die laatste vloeit voort uit een samenwerking met Coca-Cola, waarmee het bedrijf in 2012 een vijfjarig samenwerkingsverband aankondigde. Reb-D en Reb-X zouden vooral in frisdranken moeten zorgen voor een verbeterde smaaksensatie en kunnen mogelijk de cruciale doorbraak forceren op die gigantische markt. Reb-D heeft intussen de GRAS-status in de VS en Reb-X volgt normaal gesproken in oktober.

Onder impuls van het nieuws rond Reb-D en Reb-X zette het aandeel in juli een voorlopige recordkoers van 392 pence neer. De definitieve cijfers voor 2013 zijn intussen bekend en bevestigen het goede nieuws. De omzet steeg het afgelopen boekjaar met 57% of 25,8 miljoen USD, tot 71,2 miljoen USD. De stijgende volumes bezorgden de brutowinstmarge een flinke boost, van 11% in het boekjaar 2012 naar 26% in het boekjaar 2013 en 31% in de tweede jaarhelft. De bedrijfskasstroom (ebitda) was in de tweede jaarhelft voor het eerst sinds 2010 opnieuw positief: +6,3 miljoen USD, tegenover -1,5 miljoen USD voor de eerste jaarhelft en -6,3 miljoen USD in dezelfde periode vorig boekjaar. Op jaarbasis geeft dat een verbetering van de ebitda met 20 miljoen USD (4,9 miljoen USD versus -15,2 miljoen USD in 2012). Netto verminderde het verlies van 23,3 miljoen USD vorig jaar naar 9,4 miljoen USD dit jaar (2,5 miljoen USD verlies in de tweede jaarhelft). Grootaandeelhouder Wang Tak heeft sinds medio juli bijna 21% van de aandelen in handen.

Het beleggersgeduld wordt lang op de proef gesteld, maar de kansen groeien steeds meer dat het zal worden beloond. Boekjaar 2013 leverde de eerste indicatie dat stevia op termijn tot een massaproduct kan uitgroeien. Met de nieuwe zoetstoffen Reb-D en Reb-X lijkt het innovatieve PureCircle de sleutels in handen te hebben voor een definitieve doorbraak. Als dit lukt, is het pad vrijgemaakt voor sterke groei de komende jaren. Na de fenomenale koersstijging is het aandeel sinds mei aan een welgekomen consolidatiefase bezig. Gezien de positieve nieuwsflow en ondanks de reeds pittige waardering verhogen we het advies naar ‘eerste (beperkte) positie’ (rating 2C). Houd rekening met het meer dan gemiddelde risico!

Eerste beperkte positie

Partner Content