RealDolmen

We laten ons niet verleiden tot overdreven optimisme rond RealDolmen.

De aandelenkoers van RealDolmen, de Belgische leverancier van IT-diensten en producten, maakt sinds de tegenvallende kwartaalupdate van eind februari een flinke correctie door. De beurswaarde nam in de tweede helft van 2013 met de helft toe, in anticipatie op een hogere winstgevendheid en een toenemende groei. De cijfers laten echter iets anders zien. In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2013-2014 (drie maanden tot eind december) daalde de groepsomzet met 6,1%, tot 62,5 miljoen EUR. Daarmee is de vooruitgang die de groep na de eerste jaarhelft had opgebouwd tegenover het vorige boekjaar (+4,8%) na drie kwartalen omgeslagen in een achterstand van 0,7% tegenover dezelfde periode een jaar eerder.

De grootste boosdoener was de afdeling Infrastructure Products, die een achteruitgang met 13,9% moest opbiechten en sinds de start van het boekjaar 3,1% minder omzet realiseerde. Die slechte prestatie valt volgens het management toe te schrijven aan timing-gerelateerde factoren, waarbij bepaalde contracten pas in het vierde kwartaal in de omzet kunnen worden opgenomen.

Professional Services, de kernactiviteit van de groep waarbij IT-specialisten bij klanten worden gedetacheerd voor specifieke IT-projecten, boekte eveneens een achteruitgang met 1,7% en noteert na drie kwartalen ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder (-0,2%). De Belgische activiteiten presteerden naar wens, maar dat was helaas niet het geval in Frankrijk. Bij het kleinere Business Solutions verloopt de weg naar winstgevendheid trager dan verwacht. De afdeling, die zich in hoofdzaak bezighoudt met de ontwikkeling van nieuwe applicaties, blijft verlieslatend en liet in het derde kwartaal een omzetdaling met 4,8% optekenen.

RealDolmen maakt zich sterk dat alle afdelingen in het vierde kwartaal zullen groeien. Het management mikt voor het volledige boekjaar op een rebit-marge (recurrente bedrijfswinst) van 5%. Ter gelegenheid van de kwartaalupdate werden geen nieuwe rebit-cijfers vrijgegeven, maar bij de halfjaarresultaten lag de marge op 4,3%. Onlangs werd de fusie tussen Sopra en Steria, twee Franse aanbieders van IT-diensten, als argument gebruikt voor een mogelijke herwaardering van RealDolmen. We zien in die consolidatiebeweging niet onmiddellijk gunstige gevolgen voor de Belgische IT-groep. De vertragende groei in de sector en de cloudcomputingtrend maken dat er zeker een economische logica bestaat voor het samengaan van IT-dienstengroepen.

Maar geruchten op zich kunnen nooit een voedingsbodem zijn voor een duurzame koersstijging. Overnamespeculatie is geen nieuw element bij RealDolmen. De jongste kwartalen bleef het weliswaar vrij stil, maar verhalen over het samengaan met het Limburgse Cegeka steken regelmatig de kop op. De niet-beursgenoteerde dienstenleverancier uit Hasselt, die nota bene een stuk sneller groeit dan RealDolmen, is ook minderheidsaandeelhouder. Beide groepen zijn overigens erg complementair. RealDolmen staat vooral sterk in detachering, terwijl Cegeka in een iets hoger marktsegment aanwezig is.

Conclusie

We laten ons niet verleiden tot overdreven optimisme rond RealDolmen. De consolidatie in de sector is voor ons geen argument om de rating op te trekken. Het aandeel is correct gewaardeerd.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content