Recordjaar voor Deere ondanks handelsoorlog

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Deere&Company heeft een recordjaar achter de rug. Analisten rekenen erop dat we aan nieuw recordjaar zijn begonnen.

Voor de grootste naam in de wereld van de landbouwwerktuigen is het boekjaar 2017-2018 (afsluitdatum 30/10) al afgesloten. De resultaten over het vierde kwartaal zijn al in november bekendgemaakt. In 2018 stegen de graanprijzen eindelijk, maar de landbouwers waren al eerder gestart met de vervanging van hun oude tractoren. Deere kan zelfs in de Verenigde Staten een stijgende verkoop van landbouwwerktuigen melden, ondanks een daling van het inkomen bij de Amerikaanse boeren.

Deere, opgericht in 1837 door John Deere, haalde in het afgelopen kwartaal 59,5 procent van de omzet uit de landbouwactiviteiten. De resterende inkomsten komen uit materialen voor de bouw en de bosbouw. Daarnaast is er ook een financiële poot, die zich met verhuur en leasing van vooral landbouwvoertuigen bezighoudt. Het aandeel van de landbouwactiviteiten daalt door de overname van de Duitse Wirtgen Group, de duurste overname uit de geschiedenis van Deere.De Duitsers zijn gespecialiseerd in machines voor wegenbouw, het mixen van asfalt, … Daarmee wordt de afhankelijkheid van de zeer cyclische landbouw afgebouwd.

In het vorige boekjaar was er voor het eerst in vier jaar een omzettoename. Die trend werd in het vierde kwartaal van het afgelopen boekjaar doorgetrokken. Het leverde een 17 procent hogere omzet op van 9,42 miljard dollar tegenover nog 8,02 miljard dollar in de periode augustus-oktober 2017. Het overgenomen Wirtgen Group was verantwoordelijk voor 11 van de 17 procent. Het bedrijfsresultaat (ebit) klom deze keer wel weer sterker dan de omzet, met 22 procent tot 1,06 miljard dollar versus 872 miljoen dollar in dezelfde periode van het boekjaar voordien. De bedrijfswinst van de pure landbouwactiviteiten kon niet echt bekoren met een daling van 5 procent door hogere grondstoffenprijzen en hogere vrachtkosten. De rendabiliteit van Wirtgen (79 miljoen dollar ebit) ligt boven het groepsgemiddelde.

Per aandeel kwam de winst uit op 2,42 dollar tegenover 1,57 dollar in het vierde kwartaal van het vorige boekjaar. De gemiddelde analistenverwachting bedroeg 2,45 dollar per aandeel. De aangepaste winst bedroeg 2,30 dollar per aandeel. Toch klom het aandeel in reactie op de cijfers hoger omdat de impact van de handelsoorlog binnen de perken bleef en door een gunstig rapport van Transparency Market Research die de tractorenmarkt tegen 2026 boven 100 miljard dollar ziet uitkomen. Dat is een gemiddelde groei van 4 procent per jaar.

De managementprognose van 3,6 miljard dollar winst voor het boekjaar 2018-2019 bij een 7 procent hogere omzet kwam dan weer onder de analistenconsensus van 3,7 miljard dollar uit. De jaaromzet voor het boekjaar 2017-2018 is uitgekomen op 33,4 miljard dollar (25,9 miljard dollar in het voorgaande boekjaar) en de winst per aandeel bedroeg 9,39 dollar versus 5,95 dollar per aandeel voor het vorige boekjaar. De recordwinst van 9,09 dollar per aandeel uit boekjaar 2012-2013 is daarmee gesneuveld.


Conclusie

Deere&Company heeft zoals verwacht een recordjaar achter de rug. Analisten rekenen erop dat we aan nieuw recordjaar zijn begonnen. Maar het aandeel bereikte al een recordniveau in februari vorig jaar en staat er nu bijna een jaar onder. We denken dat de uiterst sterke koersprestatie van de jongste jaren (van 80 naar 175 dollar in zowat 2 jaar) niet meer voor herhaling vatbaar is. Tegen een verwachte koerswinstverhouding van 3 en de verhouding van de ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) van ruim 9 is het aandeel lang niet duur meer. Vandaar de adviesverhoging. Verkopen hoeft niet langer.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 149,17 dollar

Ticker: DE US

ISIN-code: US2441991054

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 47,5 miljard dollar

K/w 2018: 16

Verwachte k/w 2019: 13

Koersverschil 12 maanden: -4%

Dividendrendement: 2,0%

Partner Content