Rendabiliteit TechnipFMC begint eindelijk te verbeteren

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

TechnipFMC is een van de betere leerlingen in de oliedienstensector, maar de algemene beurscorrectie speelt het fusiebedrijf parten.

De markt reageerde gemengd op de bekendmaking van de resultaten over het derde kwartaal bij de fusiemaatschappij TechnipFMC. Die ontstond uit het samengaan van het Franse Technip met het Amerikaanse FMC Technologies en heeft sinds januari 2017 een dubbele notering op Euronext Parijs en de New York Stock Exchange.

De vorige keer ging de koers nog 10 procent hoger, maar dat zet er deze keer helemaal niet in. Begrijpelijk, gezien het zwakkere beursklimaat. Bovendien waren niet alle cijfers even briljant. Maar de vaststelling blijft dat de groep er sinds de dramatisch inzinking van de oliedienstensector vanaf 2014 nog niet zo goed voor gestaan heeft. TechnipFMC is een groep met ruim 10 miljard euro beurskapitalisatie, 15 miljard dollar (afgerond 12 miljard euro) omzet in 2017 en een orderboek van ruim 15 miljard dollar (ruim 12 miljard euro). Dat betekent in omzettermen een vierde plaats bij de beursgenoteerde oliedienstenbedrijven.

De fusie moet vanaf 2019 jaarlijks 450 miljoen (voorheen 400 miljoen) euro synergievoordelen opleveren. Technip was daarvoor al een toonaangevende speler, met als de belangrijkste troefkaarten een sterke internationale aanwezigheid en een breed activiteitenterrein. Die elementen zijn alleen maar versterkt. Zo is de wereldwijde aanwezigheid uitgebreid tot 48 landen. Bijna alle nationale en internationale olie- en gasreuzen, zoals Exxon Mobil, Total, BP, Petrobras, enzovoort, behoren dan ook tot het klantenbestand van het fusiebedrijf. De klantenbasis is zeer divers en gespreid over 38 procent internationale olie- en gasbedrijven, 38 procent nationale oliemaatschappijen en voor het overige kleine en middelgrote, onafhankelijke spelers.

Technip had al een Offshore/Onshore-afdeling, waar het eerste gaat om de installatie van boorplatformen op zee en het tweede hoofdzakelijk op lng en schaliegas slaat. Op dat gebied heeft FMC niks toegevoegd. Dat is anders voor de andere afdeling Subsea, die bij Technip vooral sloeg op flexibele pijpleidingen. Die activiteit wordt door de fusie met FMC versterkt met productiesystemen en diensten. Die activiteit is ook winstgevender dan Offshore/Onshore. FMC Technologies voegt daar nog een nieuwe activiteit aan toe. Surface dat alles wat met boren en vooral met het beheren van bronnen te maken heeft. In omzettermen is het sowieso het kleine broertje.

De resultaten van het derde kwartaal lieten een gemengd beeld zien. De omzet liep met 24 procent terug ten opzichte van het derde kwartaal van 2017, tot 3,14 miljard dollar. De analistenconsensus bedroeg 3,22 miljard. Offshore/Onshore levert 1,53 miljard dollar, Subsea 1,21 miljard en Surface 0,40 miljard. De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) zakte minder dan de omzet. Er was een daling van 24,8 procent tot 430,5 miljoen dollar. Daardoor stijgt de ebitda-marge tot 13,7 procent, tegenover 12,9 procent in het derde kwartaal van 2017. De ebitda-marge in Subsea is verder gezakt van 17,6 naar 15,6 procent, gaat in Offshore/Onshore vooruit van 10,6 naar 14,8 procent, en viel in surface dan weer terug van 20,1 naar 18,0 procent. Met 3,6 miljard dollar of 1,15 keer de kwartaalomzet aan nieuwe orders blijft die evolutie gunstig. Aan het einde van het kwartaal is het orderboek dan ook opgelopen tot 15,2 miljard dollar, gespreid over 6,3 miljard voor Subsea, 8,4 miljard voor Offshore/Onshore en 0,5 miljard voor Surface.


Conclusie

De tekenen van beterschap en herstel blijven aanwezig, al gaat het net als bij Schlumberger wat minder snel dan verhoopt. De koers blijft dan ook weg van de bodem. TechnipFMC is een van de betere bedrijven in de oliedienstensector, met een erg solide basis in Subsea (flexibele pijpleidingen). Maar de algemene beurscorrectie beperkt het koerspotentieel in het komende jaar. Vandaar dat we toch een verkooplimiet hebben uitstaan om de positie gedeeltelijk af te bouwen en die mogelijk volgend jaar weer aan te vullen.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 22,85 euro

Ticker: FTI FP

ISIN-code: GB00BDSFG982

Markt: Euronext Parijs

Beurskapitalisatie: 10,36 miljard euro

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: 20

Koersverschil 12 maanden: +4%

Koersverschil sinds jaarbegin: -12%

Dividendrendement: 2,0%

Partner Content