Resilux

Resilux, de Oost-Vlaamse producent van petpreforms en petflessen, met de broers De Cuyper aan het hoofd, komt dezer dagen op een wat bizarre manier in het financiële nieuws met berichtgeving over AirOLux.

AirOLux is een samenwerkingsverband, opgestart in 2009, met de Zwitsers-Nederlandse groep AirOPack Technology van de Nederlander Quint Kelders. Zeker sinds de wereldwijde lancering van de Gillette Fusion ProGlide Sensitive is de joint venture echt wel belangrijk geworden voor het beursverhaal van Resilux. Belangrijk in de huidige situatie is dat het om een fiftyfity joint venture gaat.

Het samenwerkingsverband draait al enkele jaren met verlies, langer dan aanvankelijk was verwacht. In de eerste jaarhelft van 2015 bedroeg dat verlies zelfs 3 miljoen EUR, tegenover -1,1 miljoen EUR in het eerste semester van 2014. Meer dan waarschijnlijk zal AirOLux dan ook 2015 nog steeds niet break-even (winst noch verlies) hebben afgesloten. Capaciteitsproblemen bij een externe machinebouwer hebben de groei van de capaciteit afgeremd.

Dat is geen probleem voor de familie De Cuyper, want de traditionele petbusiness blijft rendabel. Met dank aan de goede weersomstandigheden boekten de klassieke activiteiten in de eerste jaarhelft 2015 zelfs een nettoresultaat van 9,8 miljoen EUR (+26,5% of 4,95 EUR per aandeel). Die buffer heeft partner AirOPack Technology duidelijk niet. De groep heeft kapitaal nodig en de Amerikaanse private-equitygroep Apollo Global Management is tot een kapitaalinjectie bereid. Alleen is een voorwaarde voor het verse geld het volledige bezit van de AirOLux-joint venture. Dat kwam in de pers zonder dat de familie De Cuyper formeel was aangesproken over de verkoop van zijn belang. Die diende dan ook officieel te reageren dat de participatie in AirOLux in handen van Resilux niet te koop staat. Maar bij AirOPack Technology nemen ze daar duidelijk geen genoegen mee en zijn een procedure gestart om het samenwerkingsverband met Resilux stop te zetten.

AirOLux is de maatschappij boven de AirOPack-technologie. Dat is een revolutionaire technologie om vloeistoffen, poeders, gassen en producten met een gemiddelde tot hoge viscositeit (zoals crèmes, schuim, gels) af te vullen in pet met perslucht en zonder drijfgas. Partner AirOPack Technology is beursgenoteerd in Zürich met een marktwaarde van omgerekend 161 miljoen EUR (80,5 EUR per aandeel). Het klassieke Resilux (petpreforms en petflessen) wordt op 125 miljoen EUR of 62,5 EUR per aandeel gewaardeerd. Op basis van het bod op de sectorgenoot APPE Packaging Division (La Seda) door Plastipak Packaging zou die waarde eerder 105 EUR per aandeel bedragen of een gezamenlijke waarde van 185 EUR per aandeel. De huidige Resilux-koers houdt dus circa 25% korting op de door onze geschatte intrinsieke waarde.


Conclusie

Het is nu overduidelijk dat het oorlog is tussen beide families. Die situatie moet zo snel mogelijk worden uitgeklaard. Beide partijen zijn nochtans enorm gehecht aan de technologie, maar wie is er bereid een pak geld (minstens 200 miljoen EUR?) op tafel te leggen? Dit is geen ideale situatie. Vandaar dat we ons advies handhaven, ondanks de korting.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content