Royal Dutch Shell gaat de goede richting uit

© BELGAIMAGE

Royal Dutch Shell boekte goede resultaten in het eerste kwartaal en zit als marktleider in de lng-sector goed voor de toekomst.

De prijs van een vat ruwe olie lag in het eerste kwartaal gemiddeld meer dan de helft hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is gunstig voor de inkomsten van de upstreamdivisie (exploratie en productie) van Royal Dutch Shell. Zo boekte die afdeling een jaar geleden nog 1,4 miljard dollar verlies. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er al een bescheiden winst van 54 miljoen dollar, die in het eerste kwartaal vertienvoudigde naar 540 miljoen dollar.

Downstream (raffinage en marketing) zag de onderneming de winst op jaarbasis met bijna een kwart toenemen naar 2,49 miljard dollar. De hogere olieprijs had dus geen nadelige impact op de raffinagemarges. De inkomsten van de gasdivisie, goed voor meer dan 40 procent van de omzet, stegen met 20 procent naar 1,2 miljard dollar. De operationele kasstroom bedroeg in het eerste kwartaal 9,5 miljard dollar. Na aftrek van kapitaaluitgaven bleef een vrije kasstroom van 5,2 miljard dollar over. In het vierde kwartaal was er ook al een positieve vrije kasstroom van 5,7 miljard dollar. Die is al voor het derde kwartaal op rij ruim voldoende om het dividend te kunnen betalen zonder extra schulden te moeten aangaan. Shell keerde over het eerste kwartaal 3,9 miljard dollar aan dividenden uit, waarvan 2,7 miljard dollar in liquiditeiten (0,47 dollar per aandeel) en de rest in aandelen. De intrestlasten bedroegen 850 miljoen dollar.

De overname van BG Group (54 miljard dollar) begint vruchten af te werpen. Shell mikt niet enkel op lagere kosten en synergievoordelen, maar ook op toekomstige groei. De groep gelooft sterk in het potentieel van vloeibaar aardgas (lng), een segment waarin het marktleider is. Ondanks een verwachte daling van de kapitaaluitgaven (25 tot 30 miljard dollar op jaarbasis), is Shell dus niet van plan fors in te krimpen.

De olie- en gasgroep plant voor 10 miljard dollar aan nieuwe projecten, die samen het equivalent van 1 miljoen vaten per dag extra moeten opleveren. Shell rekent daarvoor op een olieprijs van 60 dollar. Dat lijkt op dit moment nogal optimistisch, maar Shell heeft de voorbije kwartalen bewezen dat het ook tegen de huidige prijsniveaus winstgevend kan blijven. Al met al kunnen we van een goed kwartaal spreken, waarin behalve voor hogere inkomsten ook ruimte was voor schuldafbouw. Die daalden naar 72 miljard dollar, in absolute termen nog altijd een immens hoog bedrag. Relatief gezien daalde de schuldgraad in verhouding tot het eigen vermogen naar 27,2 procent, tegenover nog 28 procent drie maanden eerder. Het terugdringen van de schuld blijft een prioriteit van Shell. De uitkering van dividenden, de inkoop van eigen aandelen en extra kapitaalinvesteringen staan lager in het prioriteitenlijstje. Los van de kasstromen heeft Shell nog een portefeuille aan overtollige of niet-strategische activa achter de hand. Om de schuldenlast te verlichten, zijn al voor 20,7 miljard dollar aan transacties voltooid of aangekondigd.


Conclusie

De kwartaalcijfers bevestigen dat het met de kasstromen en de afbouw van de schulden de goede richting uitgaat. Bovendien is de sterke marktpositie in de gas- en lng-sector een troef naar de toekomst toe. Op korte termijn wordt de prijsevolutie van de grote oliereuzen vooral bepaald door de evolutie van de olieprijs. Shell is daar geen uitzondering op, ondanks het aantrekkelijke rendement van bijna 7 procent (bruto). Het aandeel is nog altijd koopwaardig.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 213 miljard euro

K/w 2016: 30

Verwachte k/w 2017: 16

Koersverschil 12 maanden: +24 %

Koersverschil sinds jaarbegin: -1 %

Dividendrendement: 6,8 %

Partner Content