Russische overname Kinross heeft potentieel

. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Kinross presteert een stuk beter dan de referentie-index, maar het aandeel was dan ook een achterblijver.

De Canadese gouddelver is goed op weg om de dalende productietrend dit jaar een halt toe te roepen. Kinross produceerde in 2016 nog 2,8 miljoen troy ounce goud, maar dat cijfer daalde naar 2,67 miljoen en 2,45 miljoen in 2017 en vorig jaar. Voor 2019 mikt het management op 2,5 miljoen troy ounce. 58 procent komt uit Noord- en Zuid-Amerika (VS, Brazilië, Chili), 22 procent uit West-Afrika (Ghana en Mauritanië) en 20 procent uit Rusland.

Na de eerste jaarhelft ligt Kinross perfect op schema met een productie van iets meer dan 1,25 miljoen troy ounce en productiekosten van 925 dollar per troy ounce. De gemiddelde verkoopprijs lag met 1305 dollar iets lager dan in dezelfde periode een jaar eerder (1319 dollar). In het derde kwartaal zal de gerealiseerde goudprijs een stuk hoger uitkomen, waardoor de marge zal toenemen. Toch blijft de prognose voor de productiekosten over het volledige boekjaar gehandhaafd op 995 dollar per troy ounce tegenover 965 dollar vorig jaar. Kinross gaat dus uit van hogere kosten in de tweede jaarhelft.

Paracatu in Brazilië, Kupol in Siberië en Tasiast in Mauritanië staan samen in voor bijna twee derden van de groepsproductie. Paracatu heeft in productie het derde opeenvolgende recordkwartaal achter de rug en zag ook de kosten vijf kwartalen op rij dalen. Over de uitbreiding van Tasiast wordt deze maand beslist. Daarnaast moet er financiering zijn. Kinross wil de verwerkingscapaciteit van de mijn optrekken naar 20.000 ton per dag en later zelfs 30.000 ton. De uitbreiding van Round Mountain (Nevada) is bijna achter de rug en het Gilmore-project bij Fort Knox ligt op schema en is binnen budget. De Vantage-expansie bij Bald Mountain loopt vertraging op door slechte weersomstandigheden. Dat deed ook de kostprijs toenemen. In Chili staan twee haalbaarheidsstudies gepland met het oog op de herstart van Lobo Marte en La Coipa nu de goudprijs de voorbije maanden flink is gestegen.

Het belangrijkste wapenfeit in het tweede kwartaal was de aankoop van het Chulbatkan-project in Rusland. Kinross betaalt 283 miljoen dollar aan N-Mining, waarvan 170 miljoen dollar in aandelen en de rest in cash. Voorlopige studies tonen een potentieel van 1,8 miljoen troy ounce gespreid over zes jaar. Kinross heeft ervaring in de regio en er zijn synergieën mogelijk met de Kupol- en Dvoinoye-mijnen. Het studie- en vergunningsproces zal zo’n drie jaar in beslag nemen. Dan moet er nog twee jaar worden gebouwd aan de mijn. Ze wordt dus pas in 2025 operationeel.

De aangepaste bedrijfswinst of ebitda lag in het tweede kwartaal met 321 miljoen dollar boven de consensusverwachting van 298 miljoen. Netto bleef er 79,6 miljoen dollar over of 6 dollarcent per aandeel, een verdubbeling tegenover een jaar geleden. Na de eerste jaarhelft bedraagt de nettowinst 11 dollarcent per aandeel tegenover 9 dollarcent een jaar eerder. Kinross had op 30 juni een nettoschuldpositie van 1,425 miljard dollar. De bestaande kredietfaciliteit van 1,5 miljard dollar werd met een jaar verlengd tot 2024.


Conclusie

Kinross presteert een stuk beter dan de referentie-index Van Eck Vectors Gold Miners, maar het aandeel was dan ook een achterblijver. Kinross noteert traditioneel met een korting door het Rusland-risico dat met de overname zal toenemen. Het aandeel is tegen 5,5 keer de verwachte ebitda en 1,4 keer de boekwaarde nog altijd goedkoper dan het sectorgemiddelde. Op korte termijn is een consolidatie of een terugval mogelijk. Met het oog op een verdere klim van de goudprijs blijft Kinross op langere termijn koopwaardig.


Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Koers: 5,09 dollar

Ticker: KGC US

ISIN-code: CA4969024047

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 6,4 miljard dollar

K/w 2018: 58

Verwachte k/w 2019: 19,5

Koersverschil 12 maanden: +83%

Koersverschil sinds jaarbegin: +58%

Dividendrendement: –

Partner Content