Ruzie met Apple maakt Qualcomm goedkoop

Apple store © .

De beter dan verwachte kwartaalresultaten van het Amerikaanse technologiebedrijf Qualcomm werden overschaduwd door het escalerende conflict met Apple. Het wil zijn afhankelijkheid van mobiele toestellen verminderen.

De beter dan verwachte kwartaalresultaten van het Amerikaanse technologiebedrijf Qualcomm werden overschaduwd door het escalerende conflict met Apple. De halfgeleiderdivisie van Qualcomm ontwerpt en produceert chips voor mobiele communicatie en is marktleider in dat segment. De licentieafdeling omvat de intellectuele eigendommen van de groep. Qualcomm bezit het patent op verscheidene chip- en communicatietechnologieën die in mobiele toestellen worden gebruikt. De producenten van die toestellen moeten daarvoor een vergoeding (royalty’s of licenties) betalen. Dat is een erg lucratieve niche met hoge marges.

Verscheidene afnemers vinden dat Qualcomm te veel aanrekent en sommigen vochten de tarieven al met succes aan voor de rechtbank. Zo kreeg BlackBerry bijna 815 miljoen dollar toegewezen. Door de hoge verkoopprijzen van de iPhones zijn ook de vergoedingen die Apple moet betalen erg hoog. Na verscheidene vruchteloze pogingen om met Qualcomm tot een overeenkomst te komen, wil Apple nu dat een rechtbank een billijk tarief vastlegt en is het van plan de betalingen staken. De kans is dus groot dat Qualcomm het tijdens de juridische procedure zonder royalty’s moet doen. Het is hoe dan ook glashelder dat Qualcomm in de toekomst zal moeten inbinden op zijn licentie-inkomsten.

Een andere structurele uitdaging is dat er meer concurrentie komt in het segment van de halfgeleiders en dat producenten van mobiele toestellen hun eigen halfgeleiders ontwikkelen. Zo hebben MediaTek en Intel halfgeleiders in hun aanbod die over soortgelijke functionaliteiten beschikken als die van Qualcomm, maar wel goedkoper zijn. In het tweede kwartaal van het boekjaar 2016-2017 profiteerde Qualcomm van de succesvolle lancering van de Samsung S8, die de licentie-inkomsten met 5 procent liet toenemen tot 2,25 miljard dollar. De omzet van de halfgeleiderdivisie steeg met 10 procent naar 3,68 miljard dollar. De groepsomzet klom met 8 procent naar 6 miljard dollar en de nettowinst sprong 28 procent hoger naar 1,34 dollar per aandeel.

De ontwikkelingen in de relatie met Apple noopten Qualcomm ertoe nauwelijks enkele dagen na de kwartaalcijfers zijn omzet- en winstprognoses alweer te verlagen. De nieuwe omzetverwachting voor het lopende kwartaal bedraagt nog 4,8 à 5,6 miljard dollar, tegenover 5,3 à 6,1 miljard dollar voorheen. Het hogere aandeel van inkomsten uit halfgeleiders in de omzet maakt dat ook de winstmarge onder druk komt. De overname van het Nederlandse NXP Semiconductor ligt op schema om later dit jaar te worden afgerond. NXP is marktleider in het segment van halfgeleiders voor auto’s en produceert ook chips voor industriële toepassingen. Qualcomm wil daarmee zijn afhankelijkheid van halfgeleiders voor mobiele toestellen verminderen. De groep zet ook voort in op halfgeleiders voor zelfrijdende voertuigen. Qualcomm beschikt over een nettokaspositie van 19 miljard dollar.


Conclusie

Qualcomm is tegen amper 13 keer de verwachte winst sinds 2010 en tegen iets meer dan 8 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) nooit zo goedkoop geweest. De waardering ligt ook flink onder het beursgemiddelde. De sterke marktpositie in mobiele halfgeleiders en communicatie en de recente diversificatie maken dat Qualcomm een groeibedrijf blijft. Koopwaardig, voor wie met wat koersvolatiliteit kan leven.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 85 miljard dollar

K/w 2016: 13,5

Verwachte k/w 2017: 13

Koersverschil 12 maanden: +8 %

Koersverschil sinds jaarbegin: -12 %

Dividendrendement: 4,0 %

Partner Content