Sandstorm Gold

Het beleggersvertrouwen in Sandstorm Gold is na enkele mislukte deals duidelijk nog niet hersteld. Toch is de kwaliteit van de portefeuille het voorbije jaar substantieel verbeterd.

Het Canadese goudroyalty- en streamingbedrijf Sandstorm Gold heeft een beurskapitalisatie van 300 miljoen USD, en is het kleine broertje van Franco Nevada (FNV; beurskapitalisatie 7,3 miljard USD) en Silver Wheaton (SLW; 4,5 miljard USD). Onder leiding van CEO Nolan Watson – ooit als CFO van SLW de jongste CFO van een S&P500-bedrijf – timmeren de Canadezen gestaag verder aan de uitbouw van de portefeuille. Vorig jaar was op dat vlak een heel druk jaar, waarbij heel wat kleinere, maar ook twee grote transacties werden afgesloten.

Een eerste belangrijke deal was de overname in maart van een royaltyovereenkomst van Iamgold met Rio Tinto: een 1% royalty op de bruto-omzet van de Diavik Diamond Mine in Northwest Territories (Canada), de grootste diamantmijn in Canada met productieplannen minstens tot in 2023. De verwachte jaarlijks kasstroom (ebitda) uit deze deal bedraagt 7 à 8 miljoen USD. Iamgold ontving 52,5 miljoen USD cash en 3 miljoen warrants Sandstorm Gold, met een looptijd van vijf jaar en een uitoefenprijs van 4,5 USD per aandeel.

Veruit de grootste deal in de geschiedenis van Sandstorm Gold is echter de streamingovereenkomst met Yamana Gold, die in oktober werd aangekondigd. In ruil voor in totaal 148 miljoen USD cash (+4 miljoen USD binnen de zes maanden) en de uitgifte van 15 miljoen warrants Sandstorm Gold met een looptijd van vijf jaar en een uitoefenprijs van 3,5 USD per aandeel, vergroot het streamingbedrijf de verwachte ebitda tegen 2019 eensklaps met 55%. De overeenkomst levert jaarlijks onmiddellijk 10 miljoen USD extra ebitda op, vanaf 2019 oplopend tot 20 miljoen USD ebitda.

Het gaat enerzijds om een koperstream op de al producerende Chapada-mijn in Brazilië, goed voor jaarlijks 10 miljoen USD ebitda via het verwerven van maximaal 3,9 miljoen pond koper tegen 30% van de spotprijs. De tweede 10 miljoen USD ebitda volgt vanaf 2019 – met een overgangsregeling ter waarde van enkele miljoenen dollars ebitda jaarlijks in de periode 2016 tot 2018 – via een zilverstream van maximaal 1,2 miljoen ounce zilver tegen 30% van de spotprijs uit de Cerro Moro-mijn in Argentinië.

Ten slotte werd een optie genomen voor een goudstream op Agua Rica, een project in Argentinië. Voor de financiering gebruikte Sandstorm Gold de beschikbare cash (38 miljoen USD) en de volledige kredietfaciliteit van 110 miljoen USD. Om de kredietfaciliteit te verminderen, werden 10,09 miljoen nieuwe aandelen (8,5% verwatering) uitgegeven tegen 2,85 USD per aandeel (5% korting), naast een halve warrant per nieuw aandeel, vijf jaar uitoefenbaar tegen 4 USD per aandeel. De productie bedroeg na negen maanden 36.195 ounce goudequivalent. De ebitda daalde naar 25,8 miljoen USD. De verwachte productievork voor 2015 bedraagt 43 à 46.000 ounce goudequivalent. Tegen 2019 zal de productie stijgen naar 65.000 ounce goudequivalent.


Conclusie

Het beleggersvertrouwen in Sandstorm Gold is na enkele mislukte deals duidelijk nog niet hersteld. Toch is de kwaliteit van de portefeuille het voorbije jaar substantieel verbeterd. Daarom zien we de fors lagere waardering tegenover Franco Nevada -respectievelijk 8 en 20,5 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de verwachte bedrijfskasstroom 2015 (ebitda)- op langere termijn verminderen.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content