Schandalen deren Facebook niet meer

© AFP
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Er viel nauwelijks te ontkomen aan de vijftiende verjaardag van Facebook. Die viel nagenoeg samen met de publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal. Die werden enthousiast onthaald toen bleek dat de terugval van het derde kwartaal zich niet doorzette.

Facebook had absoluut geen last van alle schandalen rond het bedrijf (privacy, gegevensmisbruik, enzovoort) en presteerde tussen oktober en december op vrijwel alle vlakken boven de verwachtingen. Het aantal dagelijks actieve gebruikers klom op kwartaalbasis naar 1,523 miljard, of 1,9 procent meer dan een kwartaal eerder. Belangrijk was dat er in Europa weer groei was, na twee opeenvolgende kwartalen met een daling van het aantal gebruikers.

De advertentie-inkomsten van Facebook en sinds kort ook Instagram staan in voor meer dan 90 procent van de groepsomzet. Die klom met 30,4 procent op jaarbasis naar 16,91 miljard dollar, tegenover een consensusverwachting van 16,4 miljard dollar. De kosten stijgen veel harder dan de omzet en dit had een negatieve impact op de operationele winst en de marges. Investeringen in personeel, marketing en ook juridische kosten deden de operationele uitgaven op jaarbasis met 62 procent stijgen naar 9,1 miljard dollar. Daardoor bleef de klim van de operationele winst (7,82 miljard dollar) ondanks de flinke omzetstijging beperkt tot 6 procent op jaarbasis. De operationele winstmarge daalde naar 46 procent tegenover nog 57 procent een jaar eerder. Voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2012 daalde de gemiddelde prijs per advertentie (-2%). Dat komt omdat Facebook nu ook via Instagram adverteert en daar liggen de tarieven lager. Facebook wil op termijn Instagram, WhatsApp en Messenger met elkaar integreren, maar dat zal volgens CEO Zuckerberg pas na 2020 gebeuren.

De helft van de omzet komt uit de Verenigde Staten en Canada, terwijl die landen slechts 12 procent van het aantal gebruikers uitmaken. De gemiddelde omzet per gebruiker groeide op groepsniveau naar 7,37 dollar, tegenover 6,18 dollar vorig jaar. In de VS en China is dat met 34,86 dollar een stuk meer. Ook de Europese gebruiker deed beter met 10,98 dollar. In Azië (2,96 dollar) en de rest van de wereld (2,11 dollar) is er nog flink wat groeimarge.

Voor de nettowinst deed Facebook het een stuk beter dan verwacht, met een klim van 62 procent naar 6,88 miljard dollar of 2,38 dollar per aandeel (consensus 2,19 dollar). Die klim was voor een groot stuk toe te schrijven aan belastingeffecten. De belastingvoet van Facebook bedroeg vorig jaar slechts 14 procent, tegenover nog 43 procent een jaar eerder. Daardoor kon een belastingprovisie worden teruggenomen.

De kans is groot dat de marges onder druk blijven staan ,want de kapitaaluitgaven zullen ook volgend jaar toenemen. Facebook investeerde vorig jaar 13,9 miljard dollar of ruim het dubbele van een jaar eerder. Voor dit jaar wordt een groei met 40 tot 50 procent voorspeld. Door de hoge investeringen daalde de vrije kasstroom in 2018 naar 15,4 miljard dollar, tegenover nog 17,5 miljard dollar een jaar eerder. Het is niet ondenkbaar dat dit cijfer in 2019 voor het tweede jaar op rij zal afnemen. In de conference call na de resultaten sprak het management de verwachting uit dat de margedruk vanaf 2020 zal verlichten.

Facebook keert geen dividend uit, maar trok vorig jaar wel bijna 13 miljard dollar uit voor de inkoop van eigen aandelen. Een jaar eerder was dat nog minder dan 2 miljard dollar. Het technologiebedrijf is schuldenvrij en had eind vorig jaar ruim 41 miljard dollar liquiditeiten ter beschikking.


Conclusie

De waardering van Facebook is hoog, maar in vergelijking met andere aandelen uit de FAANG-groep niet overdreven. Toch vertraagt ook bij Facebook de groei terwijl de extra investeringen op de marges zullen wegen. Eventuele overheidsmaatregelen naar aanleiding van de vele schandalen kunnen ook op de groei wegen. We denken dat er nog interessantere instapmomenten komen.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 170,49 dollar

Markt: Nasdaq

ISIN-code: US30303M1027

Ticker: FB US

Beurskapitalisatie: 486,6 miljard dollar

K/w 2018: 22,5

Verwachte k/w 2019: 23

Koersverschil 12 maanden: -5%

Koersverschil sinds jaarbegin: +30%

Dividendrendement:

Partner Content