Schikking geeft koers General Electric vleugels

. © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De aandeelhouders konden op 31 januari eindelijk nog eens tevreden zijn met hun belegging in General Electric. Na de bekendmaking van de resultaten voor het vierde kwartaal en dus ook de jaarcijfers 2018 klom de koers 10 procent hoger. Zoiets was de afgelopen jaren uitzonderlijk.

De nieuwe CEO, Lawrence ‘Larry’ Culp, kreeg de markt op zijn hand met plannen om de schulden af te bouwen en vooral een schikking met het ministerie van Justitie van 1,5 miljard dollar rond subprime-leningen van een decennium geleden. Dochter GE Capital was lange tijd een winstmotor voor de groep, maar kwam in zwaar weer door de bankencrisis. Sindsdien is ze gevoelig afgebouwd. Analisten en beleggers waarderen de inspanningen van Culp om het wankele conglomeraat weer te stabiliseren.

Toch waren de resultaten over het vierde kwartaal nog altijd een minder florissant verhaal, al waren ze geen teleurstelling over de hele lijn, zoals in het voorgaande kwartaal nog het geval was. De omzet steeg met 5,3 procent naar 33,28 miljard dollar en kwam zo boven de analistenconsensus van 32,33 miljard dollar uit. Met dank aan forse omzettoenames in de divisies GE Transportation (+24%), GE Renewable Energy (+28%) en GE Aviation (+21%).

Het globale verhaal blijft evenwel grotendeels hetzelfde. De markt zou euforisch geweest zijn en de koers zou helemaal door het dak zijn gegaan, als de probleemdivisie GE Power het beter dan verwacht had gedaan. Maar dat is niet zo. GE Power, waar Culp bij zijn aantreden al een monsterafschrijving op goodwill van bijna 22 miljard dollar deed, zag de omzet in het afgelopen kwartaal met liefst 25 procent terugvallen, tot 6,8 miljard dollar. Er was een verlies van 0,9 miljard dollar. Mede daardoor kwam de winst per aandeel met 17 dollarcent uit onder de gemiddelde verwachting van 0,22 dollar per aandeel (vork 13 tot 30 dollarcent). Op dat gebied heeft ook Culp de sleutel nog niet gevonden.

Zijn voorganger, John Flannery, wist de bakens evenmin te verzetten en werd na amper veertien maanden aan de kant geschoven bij GE. Hij was van plan een verzelfstandigd GE Healthcare en Baker Hughes GE in twee jaar af te splitsen. Culp wil dat proces versnellen. Flannery verkocht al een deel van de afdeling gezondheidszorg en fuseerde de treinentak met concurrent Wabtec.

Flannery veroorzaakte kort na zijn aantreden in 2017 opschudding door het kwartaaldividend te halveren van 24 naar 12 dollarcent per aandeel. Het was nog maar de tweede keer sinds de Grote Recessie van de jaren dertig dat het dividend werd verlaagd. Culp ging daarin nog een grote stap verder. Het kwartaaldividend is intussen teruggebracht naar één symbolische dollarcent per aandeel. Dat moet een jaarlijkse besparing van 3,9 miljard dollar opleveren. De nieuwe topman verbaasde het analistenheir met de mededeling dat de dochtermaatschappij Gecas (leasing van privéjets) niet te koop staat. Diverse media hadden de jongste weken aangegeven dat er heel wat interesse was voor dat bedrijf. Vragen naar prognoses voor 2019 was ook vergeefse moeite.


Conclusie

De kwartaalcijfers van General Electric bevatten deze keer geen zwaar negatieve elementen en dat is al een stap vooruit. Dat wil nog niet zeggen dat het tij al gekeerd is. Het slechtste nieuws hebben we mogelijk gehad, maar ook de nieuwe CEO kan de aandeelhouders nog geen plan voorleggen om alle resterende problemen aan te pakken en van GE weer een structureel gezonde groep kan maken. Dit jaar belooft dan ook nog erg uitdagend te worden, zodat de spectaculaire koersstart van het jaar nog geen stijging op langere termijn garandeert.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 10,21 dollar

Ticker: GE US

ISIN-code: US369604103

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 88,4 miljard dollar

K/w 2018: 18,5

Verwachte k/w 2019: 13

Koersverschil 12 maanden: -37%

Koersverschil sinds jaarbegin: +40 %

Dividendrendement: 0,1%

Partner Content