Schlumberger start met opkuisactie

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van Schlumberger is rijp voor een inhaalbeweging. We verwachten maatregelen die het winstherstel volgend jaar moeten ondersteunen.

We keken toch met meer dan gemiddelde belangstelling uit naar de resultaten over het derde kwartaal van de Frans-Amerikaanse oliedienstengigant Schlumberger. Uiteraard omdat het aandeel weer in de voorbeeldportefeuille zit, maar vooral omdat het gaat om de eerste cijfers die niet langer door Paal Kibsgaard zijn voorgesteld. Kibsgaard was bijna een decennium de topman en de voorzitter van de raad van bestuur van Schlumberger. Sinds 1 augustus is de Fransman Olivier Le Peuch de CEO, en dat zien we toch wel aan de cijfers. Le Peuch, die al 32 jaar bij Schlumberger werkt, begint met dieprode cijfers. Er was een nettoverlies van 11,4 miljard dollar, of 8,22 dollar per aandeel, door de afschrijving van 12,7 miljard dollar op overnames uit het verleden. De opkuis is dus begonnen en daar zijn we wel tevreden mee. De markt trouwens ook.

Bovendien vielen de bedrijfsresultaten over het derde kwartaal eigenlijk nog wel mee. De omzet bedroeg in de periode juli-september 8,54 miljard dollar. Dat is bijna evenveel als in het derde kwartaal van 2018 (8,50 miljard dollar), maar wel 3 procent meer dan de 8,27 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2019. De gemiddelde analistenverwachting was 8,50 miljard dollar.

Halen we de forse waardeverminderingen uit de winstontwikkeling, dan zien we een stijging van de winst van 0,35 dollar per aandeel in het derde kwartaal van 2018 naar 0,43 dollar. Tegenover het tweede kwartaal van 2019 (0,46 dollar) was er een achteruitgang van 7 procent. De winst per aandeel lag wel boven de analistenconsensus van 40 dollarcent per aandeel.

Ook de bedrijfswinstmarge (ebit-marge) verbeterde van 11,7 procent in het vorige kwartaal naar 12,8 procent. Voor 2019 is de analistenconsensus 1,46 dollar per aandeel. Dat is 16 dollarcent of bijna 10 procent minder dan de verwachting voor het afgelopen jaar. Een jaar geleden was de gemiddelde winstverwachting voor dit jaar nog 2,40 dollar per aandeel. De analistenconsensus voor het laatste kwartaal van dit jaar is 38 dollarcent winst per aandeel (0,36 dollar in vierde kwartaal 2018) bij een omzet van 8,4 miljard dollar (8,2 miljard 12 maanden geleden).

Schlumberger dankt zijn marktleiderschap aan de beste technologische expertise om van schaliegasprojecten een succes te maken en aan zijn wereldwijde aanwezigheid, in 85 landen.


Voor ons is het een goede zaak dat Kibsgaard aan de kant geschoven is. Het aandeel staat vlak bij het laagste koerspeil in meer dan tien jaar. We denken dat de opkuis is begonnen en verwachten nog wel maatregelen die het winstherstel volgend jaar moeten ondersteunen. Tegen 1,2 keer de boekwaarde en 8,5 keer de verwachte verhouding tussen ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2020 is het aandeel rijp voor een inhaalbeweging. We bekijken of we onze positie nog wat kunnen opdrijven. Sterk koopwaardig (rating 1A).


Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 35,11 dollar

Ticker: SLB US

ISIN-code: AN8068571086

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 48,6 miljard dollar

K/w 2018: 25

Verwachte k/w 2019: 24

Koersverschil 12 maanden: -31%

Koersverschil sinds jaarbegin: -3%

Dividendrendement: 5,7%

Partner Content