Schlumberger voldoet weer aan de verwachtingen

© Getty Images

Het kwartaaldividend wordt met 40 procent opgetrokken, van 12,5 naar 17,5 dollarcent per aandeel.

De enorme stijging van olie- en gasprijzen is uitstekend nieuws voor de Frans-Amerikaanse oliedienstengigant Schlumberger. Het zorgt voor fors stijgende winsten bij de oliegiganten, die weer extra budget krijgen om in olie-exploratie en -ontginning te investeren. De grootste oliedienstenspeler kon die opsteker wel gebruiken na enkele turbulente jaren. In 2019 werd Paal Kibsgaard aan de kant geschoven. Hij was bijna een decennium de topman en de voorzitter van de raad van bestuur. Hij werd als CEO opgevolgd door trouwe soldaat en Fransman Olivier Le Peuch.

Vorig jaar stond volledig in het teken van de covid-19-pandemie en de enorme impact op de olieprijs. Maar dit jaar is de prijs van het zwarte goud spectaculair hersteld. Bovendien zijn meer en meer experts ervan overtuigd dat het feit dat steeds meer partijen uit fossiele brandstoffen willen stappen en er niet meer in willen investeren tot almaar meer productieproblemen in de olie- en gasindustrie zal leiden. Er zijn dus bijkomende investeringen nodig om de komende decennia een voldoende hoge olie- en gasproductie te hebben. Want een wereld zonder fossiele brandstoffen is nog niet voor morgen.

In het eerste kwartaal was er een omzet van 5,962 miljard dollar. Dat is 14 procent meer dan de 5,22 miljard dollar in het kwartaal van 2021, maar 4 procent minder dan de 6,22 miljard dollar in het vierde kwartaal van vorig jaar. Het is ruim 2 procent beter dan de analistenverwachting van 5,94 miljard dollar. Straffer was de winstontwikkeling. Door de coronacrisis was Schlumberger slechts beperkt winstgevend in 2020 en het begin van 2021. Vandaar de sprong van de recurrente (zonder uitzonderlijke elementen) winst per aandeel van 0,21 naar 0,34 dollar (+62%), maar dat is wel een terugval (-17%) ten opzichte van het voorgaande kwartaal (0,41 dollar per aandeel). Het cijfer was beter dan de analistenconsensus van 0,33 dollar per aandeel.

Voor 2022 bedraagt de analistenconsensus 1,86 dollar per aandeel. Dat is 58 dollarcent of 45 procent meer dan het resultaat 2021. Dat zou het hoogste winstcijfer per aandeel van de afgelopen vijf jaar zijn. Voor 2023 zien analisten een winstverbetering tot 2,62 dollar per aandeel.

Schlumberger dankt zijn marktleiderschap aan de beste technologische expertise om van schalieprojecten een succes te maken en aan de wereldwijde aanwezigheid van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf (in 85 landen). In de periode van januari tot maart bedroeg de Noord-Amerikaanse omzet 1,28 miljard dollar. Dat is slechts 21,4 procent van de totale omzet. Het percentage is met een jaar geleden wel wat opgeveerd. Die omzet bedroeg minder dan 19 procent in eerste kwartaal van 2021. De internationale omzet ging van 4,21 naar 4,63 miljard dollar en is op jaarbasis met 10 procent toegenomen, in vergelijking met 32 procent voor de Amerikaanse omzet.

Het kwartaaldividend wordt met 40 procent opgetrokken, van 12,5 naar 17,5 dollarcent per aandeel.


Conclusie

Schlumberger maakte vorige jaar deel uit van de voorbeeldportefeuille. Na een forse stijging en gemengde cijfers over het derde kwartaal namen we winst. Terecht, want het aandeel kende een tijdelijke inzinking. We vergaten het aandeel weer op te pikken, want intussen bereikte het aandeel nieuwe jaarpieken. Tegen 22 keer de verwachte winst 2022 en een verwachte verhouding van 11,5 keer de ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskassstroom (ebitda) en na de sterke koersprestatie van de voorbije maanden vrezen we voor een nieuwe koersterugval. We geven tijdelijk een negatief advies.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 38,73 dollar

Ticker: SLB US

ISIN-code: AN8068571086

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 54,73 miljard dollar

K/w 2021: 27

Verwachte k/w 2022: 22

Koersverschil 12 maanden: +46%

Koersverschil sinds jaarbegin: +30%

Dividendrendement: 1,8%

Partner Content