Sentiment verbetert langzaam voor Cameco

© Cameco
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Deze week overlopen we onze favoriete aandelen voor de tweede helft van 2018. Cameco kan ervan profiteren dat het overschot op de uraniummarkt de komende jaren wordt omgezet in een tekort.

Cameco produceert en verwerkt uranium. De Canadese groep is actief op drie continenten en levert ongeveer een zesde van de wereldwijde uraniumproductie. Behalve met de ontginning houdt Cameco zich ook bezig met de verwerking tot kernbrandstof. Het heeft ook een dochterbedrijf dat actief is in de handel van uranium. Cameco beschikt over 458 miljoen pond aan uraniumreserves en is daarmee een dominante speler in de sector.

Wat bracht de eerste jaarhelft?

Cameco schortte begin dit jaar de productie op in zijn grootste mijn, McArthur River. Ook de verwerkingsinstallatie Key Lake werd stilgelegd. Op dit moment zijn enkel Cigar Lake en de joint venture in Kazachstan in bedrijf. Het is goedkoper uit de bestaande voorraden te putten en uranium op de markt aan te kopen dan het zelf te produceren. Dat had onmiddellijk gevolgen voor de productiecijfers, die in het eerste kwartaal met 64 procent kelderden. De verkoopcijfers bleven wel op peil en de omzet is door de hogere uraniumprijs zelfs gestegen. De handelsdivisie, die minder prijsgevoelig is, deed het ook goed door de hogere volumes. De spotprice van uranium kroop in de eerste jaarhelft voorzichtig hoger van 20 naar 23,5 dollar per pond. Dat is boven het dieptepunt van eind 2016, maar historisch gezien nog altijd erg laag.

Wat zijn de verwachtingen?

Operationeel mogen we in de tweede jaarhelft meer van hetzelfde verwachten. Op basis van de jaarprognoses zou de productie 60 procent lager uitkomen. Toch zal Cameco aan de verkoopdoelstellingen kunnen voldoen. De lopende langetermijncontracten garanderen nog tot eind 2020 verkoopprijzen boven 40 dollar per pond. Door de uitgaven te beperken en het dividend fors in te krimpen, komt de financiële gezondheid van Cameco voorlopig niet in het gedrang. De uitkomst van het geschil met de Canadese belastingdienst CRA over de inkomsten van buitenlandse filialen kan op korte termijn extra koersvolatiliteit veroorzaken. Cameco moet in principe binnenkort weten waar het aan toe is in dat dossier.

Waarom favoriet?

Het vooruitzicht op een hogere uraniumprijs is het belangrijkste argument om Cameco als portefeuillewaarde aan te houden. Tegelijk is de waardering tegen 1,2 keer de boekwaarde nog altijd laag. Ondanks de lage prijzen bleven vooral de overheidsbedrijven de voorbije jaren de markt overspoelen met uranium, zelfs al was dat economisch gezien niet rendabel. De voorbije kwartalen kwam er toch stilaan een mentaliteitswijziging. Naast Cameco halen ook zijn sectorgenoot Paladin en het overheidsbedrijf KazAtomProm uit Kazachstan uranium van de markt. Alles samen wordt dit jaar alleen al 17 miljoen pond of 12 procent van het aanbod geschrapt.

Maar nog belangrijker op lange termijn is dat er al jaren nagenoeg niet meer in nieuwe productiecapaciteit wordt geïnvesteerd. Aan de vraagzijde wordt kernenergie in het Westen in een verdomhoekje geduwd. Maar in het Midden-Oosten, Rusland en de opkomende groeilanden in Azië liggen de kaarten anders. Die landen zien niet in waarom het westen decennialang konden profiteren van goedkope energie en hen dat voorrecht wordt ontzegd.

Uit de recentste cijfers van de World Nuclear Association blijkt dat er wereldwijd 450 nucleaire reactoren in bedrijf zijn. Daarnaast zijn er 57 in aanbouw, waarvan veruit de meeste in Azië. Per saldo komt wereldwijd meer nucleaire capaciteit bij dan er verdwijnt. De vraag naar kernbrandstof zal de komende jaren dus alleen maar toenemen. Momenteel is er nog een aanbodoverschot op de uraniummarkt. Dat zal de komende jaren geleidelijk verdwijnen en worden omgezet in een tekort, naarmate de vraag groeit en de mijnproductie verder krimpt.

Advies : koopwaardig

Risico : hoog

Rating : 1C

Koers: 11,67 dollar

Ticker: CCJ US

ISIN-code: CA13321L1085

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 4,6 miljard dollar

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: 62

Koersverschil 12 maanden: +29%

Koersverschil sinds jaarbegin: +26%

Dividendrendement: 2,7%

Partner Content