Sequana Medical is een beloftevolle nieuwkomer

© .

Het aandeel van Sequana Medical kende een moeilijke beursstart, maar de specialist in de behandeling van vochtbalansproblemen boekt vooruitgang en is gefinancierd tot eind 2020.

Sequana Medical noteert sinds 11 februari 2019 op Euronext Brussel. Het bedrijf werd in 2006 opgericht in Zwitserland, maar verhuisde in 2018 zijn hoofdzetel naar België. Sequana Medical is gespecialiseerd in de behandeling van vochtbalansproblemen als gevolg van leverziekten, kanker en hartfalen. Het ontwikkelde de alfapump, een innovatieve en volledig implanteerbare, draadloos oplaadbare pomp die wordt gebruikt om vochtophopingen (ascites) in de buikholte te verwijderen. Het systeem kan tot 4 liter vocht per dag naar de blaas van de patiënt pompen, waar het via de natuurlijke weg het lichaam verlaat. Een eerste prototype werd ingeplant in 2008 en de voorbije tien jaar is het gepatenteerde systeem uitvoerig getest en op punt gesteld. Er werden al meer dan 700 systemen ingeplant.

De groeistrategie berust op drie pijlers. Een eerste pijler is de Europese markt voor leverziekten en kanker. Het alfapump-systeem heeft een CE-markering en is opgenomen in Europese klinische richtlijnen (EASL) voor de behandeling van refractaire (niet behandelbare) ascites door levercirrose. De terugbetaling is nog beperkt tot Zwitserland. In enkele andere landen is er terugbetaling via speciale tijdelijke budgetten. In Duitsland is de alfapump sinds april opgenomen in de behandelingsrichtlijnen en is er een jaarlijks hernieuwbaar terugbetalingssysteem. Het Britse NICE gaf ook een positieve aanbeveling. Sequana Medical verwacht dit of volgend jaar een terugbetaling in Nederland, België en Duitsland.

Het bedrijf heeft een verkoopteam van veertien mensen en werkt met distributeurs in België, Nederland, Denemarken en Israël. De jaarlijkse omzet bedraagt 1 miljoen euro.

Refractaire ascites door levercirrose wordt vooral veroorzaakt door druggebruik en overmatige alcoholconsumptie. De komende tien tot twintig jaar zal het aantal patiënten verveelvoudigen door de niet-alcoholgedreven vetteleverziekte (NASH) als gevolg van een ongezonde levensstijl. De standaardbehandeling is een oncomfortabele tweewekelijkse drainage. De alfapump kan de levenskwaliteit verbeteren en besparen op de gezondheidskosten.

Gezien het enorme overgewicht is de tweede groeipijler de Amerikaanse markt voor leverziekte en kanker. Alfapump verkreeg van het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) in januari het statuut van breakthrough device designation en in juni de goedkeuring voor de opstart van een studie met vijftig patiënten. De rekrutering moet rond zijn tegen midden 2020, met resultaten in 2021. De commerciële lancering in de Verenigde Staten werd vervroegd naar de eerste jaarhelft van 2022.

De derde en grootste pijler is volume-overbelasting door hartfalen. Sequana Medical ontwikkelde alfapump DSR (direct sodium removal), een revolutionaire techniek die overtollig natrium uit het lichaam haalt, waarna het lichaam automatisch het natriumgehalte herstelt door vochtafdrijving. De DSR-techniek is succesvol getest op mensen. In de tweede jaarhelft start een studie in combinatie met de alfapump, met resultaten tegen midden 2020.


Conclusie

Het aandeel van Sequana Medical kende een moeilijke beursstart en noteert ruim 20 procent onder de uitgifteprijs van 8,5 euro. Het bedrijf boekt vooruitgang en is gefinancierd tot eind 2020. De vooruitgang in leverziekten en hartfalen moet de basis leggen voor bijkomende financiering. We starten met een koopadvies, maar voor een geduldige en risicobewuste langetermijninvesteerder. We beschouwen het klinische risico als relatief beperkt, maar de commerciële slaagkansen zullen pas vanaf 2022 duidelijker worden.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 6,50 euro

Ticker: SEQUA BB

ISIN-code: BE0974340722

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 82 miljoen euro

K/w 2018:

Verwachte k/w 2019:

Koersverschil 12 maanden:

Koersverschil sinds jaarbegin: -23,5%

Dividendrendement:

Partner Content