Sibanye Gold

De overname van de platina-activiteiten is een beredeneerde gok. Door de structuur van de deal met Amplats heeft Sibanye Gold weinig te verliezen.

Sibanye Gold omvat de Zuid-Afrikaanse goudactiva van het voormalige Gold Fields. Concreet gaat het om de Driefontein-, Kloof- en Beatrix-activa. Die werden na de afsplitsing aangevuld met Cooke en Wits Gold, waardoor Sibanye er ook een hoop uraniumreserves bij kreeg. Binnenkort wordt het bedrijf nog uitgebreid met een nieuwe tak, Sibanye Platinum. Binnen de twaalf maanden komt een derde van de inkomsten uit platina en op termijn kan de omvang van de groep zelfs verdubbelen. Sibanye bereikte deze maand een overeenkomst met Anglo American Platinum (Amplats), de grootste platinaproducent ter wereld, voor de overname van de Rustenburg-activa. Het gaat om meerdere mijnen met een jaarproductie van 800.000 ounce en 9,7 miljoen ounce aan reserves. Daartoe behoren, naast platina (500.000 ounce), ook palladium en rhodium.

Met de overname wordt Sibanye in één klap de vijfde grootste platinaproducent na Amplats, Norilsk, Impala en Lonmin. De Rustenburg-activa zadelden Amplats in de eerste jaarhelft met een verlies van 500 miljoen Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) op. Dat verlies was grotendeels toe te schrijven aan afboekingen, want de kasstromen waren wel positief (52 miljoen ZAR). De Rustenburg-activa werden de jongste jaren zwaar geherstructureerd, zij het niet tot volle tevredenheid van moederbedrijf Anglo American (77% van Amplats). De grondstoffenreus wil alle activa van de hand doen die niet voldoen aan een intern vooropgestelde rendementseis van 15%, en daar behoort ook Rustenburg toe.

Wat moet Sibanye dan met die platina-activa? Vooreerst zijn de voorwaarden van de deal enorm gunstig. Sibanye betaalt Amplats 1,5 miljard ZAR of 107 miljoen USD als aanbetaling. Bijkomend moet 35% van de operationele kasstroom over een periode van zes jaar worden doorgestort aan Amplats. Dat bedrag mag niet lager zijn dan 3 miljard ZAR en niet hoger dan 20 miljard ZAR. Wordt die 3 miljard ZAR niet gehaald, dan mag Sibanye het verschil in aandelen bijpassen. Bovendien is een clausule voorzien dat Amplats 800 miljoen ZAR aan Sibanye terugbetaalt als de Rustenburg-activa in de periode tot 2018 geen positieve kasstromen genereren. Het financiële risico voor Sibanye is met andere woorden vrij beperkt, terwijl het opwaarts potentieel hoog is als de platinaprijs aantrekt.

De goudactiva blijven uiteraard nog een hele tijd dominant binnen de groep. Toch viel in de eerste jaarhelft niet zoveel positief nieuws te melden. Een tegenvallend eerste kwartaal werd gevolgd door een beter tweede kwartaal. De goudproductie steeg op jaarbasis licht, tot 713.900 ounce, en met een gemiddelde productiekost van 1137 USD per ounce flirt de groep met de break-evengrens. Voor de tweede jaarhelft wordt een hogere output (900.000 ounce) en lagere kosten (1055 USD per ounce) voorspeld. Tegen 0,26 keer de bedrijfskasstroom of ebitda is de schuld beheersbaar. Het dividendrendement bedraagt ruim 6% (bruto).

Conclusie

De overname van de platina-activiteiten is een beredeneerde gok. Door de structuur van de deal met Amplats heeft Sibanye weinig te verliezen. Na de daling van de jongste maanden schommelt de koers opnieuw rond de boekwaarde. De reserves van Sibanye worden door de markt wel lager gewaardeerd dan die van de sectorgenoten.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content