Silver Wheaton wordt Wheaton Precious Metals

© Getty Images/iStockphoto

Volumegroei zit er de komende jaren niet of nauwelijks in bij Wheaton. Het aandeel blijft wel interessant om in te spelen op de stijging van de goud- en de zilverprijs.

De naam is sinds vorige week niet langer terug te vinden op de beurstabellen. Het bedrijf herdoopte zich in Wheaton Precious Metals. De nieuwe naam weerspiegelt beter de bedrijfseconomische realiteit, want de voorbije jaren was het aandeel van de verkoop van zilver in de groepsomzet gedaald naar 46 procent. De goudverkoop was de jongste twee kwartalen goed voor 54 procent van de omzet. De naamswijziging gaat gepaard met een ander tickersymbool: dat wordt WPM in plaats van SLW.

Operationeel verliep de start van het nieuwe boekjaar niet zo goed voor Wheaton. Dat had te maken met een aantal tegenslagen in mijnen waar het bedrijf een afnameovereenkomst mee heeft. De output van zilver daalde op jaarbasis met 14 procent naar 6,5 miljoen troy ounce. Bij de San Dimas-mijn in Mexico lag het werk twee maanden stil door een sociaal conflict. Het werk werd hervat op 18 april, maar de impact op de eerstekwartaalcijfers was substantieel. San Dimas produceerde amper 600.000 troy ounce zilver, of een derde minder dan een jaar eerder. Toch handhaaft Wheaton zijn productieprognose van 4 miljoen troy ounce voor San Dimas over heel 2017. De Antamina-mijn in Peru, die wordt uitgebaat door Glencore, had vorig jaar een recordopbrengst. Dit jaar is het voorlopig iets minder met een productiedaling van 28 procent in het eerste kwartaal.

Wheaton verkocht in het eerste kwartaal maar 5,2 miljoen troy ounce zilver. Dat was 31 procent minder dan een jaar eerder. De verkoopprijs steeg op jaarbasis wel met bijna een vijfde naar 17,45 dollar. De productie en de verkoop van goud kwamen wel fors hoger uit door de uitbreiding van enkele afnameovereenkomsten. De goudproductie (84.900 troy ounce) steeg met 37 procent op jaarbasis en er werd 35 procent meer goud verkocht (88.400 troy ounce). Op groepsniveau steeg de omzet met 5,6 procent op jaarbasis naar net geen 198 miljoen dollar, of 16 miljoen dollar onder de consensusprognose. De winst van 14 dollarcent per aandeel lag wel in de lijn van de verwachtingen. Wheaton handhaaft zijn productieprognose voor het volledige boekjaar op 28 miljoen troy ounce zilver en 340.000 troy ounce goud.

De groep had aan het einde van het eerste kwartaal bijna 125 miljoen dollar in kas en een schuld van 1,19 miljard dollar. Het kwartaaldividend steeg van 6 naar 7 dollarcent per aandeel en is betaalbaar op 6 juni. Daardoor stijgt het rendement naar 1,4 procent. De uitkering bedraagt een vijfde van de gemiddelde operationele kasstroom in de jongste vier kwartalen. Naast het dividend loopt nog een programma van aandeleninkoop. Er was het voorbije kwartaal geen nieuws over het aanslepende dispuut met de Canadese belastingautoriteiten. Of er al dan niet een minnelijke schikking komt, wordt pas duidelijk in de tweede jaarhelft.


Conclusie

Volumegroei zit er de komende jaren niet of nauwelijks in bij Wheaton. Het aandeel blijft wel interessant om in te spelen op de stijging van de goud- en de zilverprijs. Daarbij draagt een investering in Wheaton een kleiner risico dan afgeleide producten op edelmetalen (rating 1B).

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 9,4 miljard dollar

K/w 2016: 35

Verwachte k/w 2017: 33

Koersverschil 12 maanden: +15%

Koersverschil sinds jaarbegin: +11%

Dividendrendement: 1,3%

Partner Content