Silver Wheaton

Tragere groei

19,83 USD – 1C

Royaltybedrijf Silver Wheaton (SLW) kreeg dit jaar flink wat tegenwind. De grootste impact kwam er door de daling van de zilverprijs, maar ook het uitstel van Pascua-Lama speelde een rol in het negatieve sentiment tegenover het bedrijf. De prijs van een ounce zilver daalde dit jaar al met 36%. Het aandeel van goud in de groepsomzet steeg in het derde kwartaal naar 28%, maar dat bracht niet echt soelaas, want ook goud werd dit jaar al 27% goedkoper. Wat de productie betreft, heeft SLW nochtans een recordkwartaal achter de rug, met 8,9 ounce zilverequivalent (+17%). Ondanks die productiestijging bleef de toename van de omzet steken op 3%. Tijdens de eerste negen maanden van 2013 bedroeg de output 25,9 miljoen ounce zilverequivalent, een klim met 23% op jaarbasis.

SLW beschikt over negentien operationele mijnen en vijf exploratieprojecten. Er werd dit jaar 22 miljoen ounce zilver verkocht, ruim een vijfde meer. De winstcijfers ogen door de lagere verkoopprijzen heel wat minder gunstig. In het derde kwartaal bleef er nog een winst van 77,1 miljoen USD, 36% minder dan een jaar eerder. Na drie kwartalen staat de teller op 281,6 miljoen USD of 0,79 USD per aandeel, een daling met 31% op jaarbasis. De operationele kasstroom (ebitda) is een belangrijke maatstaf voor SLW, omdat op die basis het dividend wordt berekend. De groep keert een vijfde van de gemiddelde kasstroom van de voorbije vier kwartalen uit. Dat leverde over de verslagperiode een dividend van 9 dollarcent per aandeel op.

De ontwikkeling van het Pascua-Lamaproject werd door de goudproducent Barrick Gold voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat is een streep door de rekening van SLW, dat had gerekend op een kwart van de totale zilverproductie van de mijn. De overeenkomst met Barrick loopt nog tot eind 2017. Ter compensatie zal Barrick voorlopig zilver aanleveren uit andere mijnen van de groep. Als er op de einddatum van het contract nog geen productie is bij Pascua-Lama, krijgt SLW het geïnvesteerde gedeelte wel terugbetaald. Door de vertraging werd de productiedoelstelling voor 2017 verlaagd naar 42,5 miljoen ounce zilverequivalent. De prognose voor dit jaar bedraagt 33,5 miljoen ounce.

SLW blijft echter niet bij de pakken zitten. Eerder dit jaar sloot het een overeenkomst met het Braziliaanse Vale. In ruil voor 1,9 miljard USD en 10 miljoen warrants met een uitoefenprijs van 65 USD krijgt SLW recht op de goudstromen van twee mijnen. Het gaat om een kwart van de goudproductie van de Salobo-kopermijn in Brazilië en 70% van de goudproductie van de Sudbury-nikkelmijn in Canada. Recentelijk werd de deal met Hudbay Minerals, de eigenaar van de 777- mijn in de Canadese provincie Manitoba en de nog te ontwikkelen Constancia-mijn in Peru, nog uitgebreid. Naast de volledige zilverproductie legde SLW ook de helft van de toekomstige goudproductie vast. De recentste toevoeging is op de lange termijn gericht. Het betreft een overeenkomst met Sandspring Resources over het Toroparu-koper- en goudproject in Guyana (Zuid-Amerika). Het project zit nog in een prille fase, want pas volgend jaar wordt de haalbaarheidsstudie afgerond.

De productiedoelstelling van 50 miljoen ounce tegen 2017 is na de nieuwe vertraging bij Pascua-Lama niet meer haalbaar. Toch komt ook de nieuwe prognose neer op een groei van 27% in vier jaar tijd. Silver Wheaton blijft actief toekomstige zilverstromen veiligstellen. Daarbij werken de lagere zilver- en goudprijs als een tweesnijdend zwaard: enerzijds worden nieuwe overeenkomsten goedkoper, maar anderzijds kunnen de winst en de omzet natuurlijk alleen maar duurzaam toenemen bij hogere prijzen voor beide metalen. Gezien de aanhoudend hoge positieve kasstromen blijft SLW financieel gezond. SLW noteert tegen 2 keer de boekwaarde en ongeveer 17 keer de verwachte winst. Het aandeel blijft koopwaardig, maar beperk de positie (rating 1C).

Koopwaardig

Partner Content