Silver Wheaton

Hoewel de zilverprijs stilaan het dieptepunt van juni vorig jaar nadert, menen we dat SLW te zwaar werd afgestraft.

De koers van het Silver Wheaton-aandeel (SLW) is sinds begin maart gecorrigeerd met 20%. Dat is opmerkelijk meer dan de daling van de zilverprijs (-10%). Een objectieve reden daarvoor is er niet. Vorig jaar was operationeel een recordjaar, met een productie van 35,8 miljoen ounce zilverequivalent, samengesteld uit 26,8 miljoen ounce zilver en 151.000 ounce goud, 22% meer dan een jaar eerder. SLW beschikt over overeenkomsten met 19 operationele mijnen en heeft nog vijf ontwikkelingsprojecten in portefeuille. 2014 wordt op productievlak een overgangsjaar, waarbij de productie op ongeveer 36 miljoen ounce zilverequivalent zal blijven steken.

SLW zal vanaf volgend jaar profiteren van de uitbreiding van de San Dimas-mijn, één van de vijf kernmijnen van de groep. De productiecapaciteit bij San Dimas wordt verhoogd van 2150 naar 2500 ton per jaar. Bij Constancia (Peru) zal uitbater Hudbay later dit jaar de mijn opstarten. In het tweede kwartaal van volgend jaar zal de commerciële zilverproductie bijdragen aan de output van SLW. De overeenkomst met de Braziliaanse mijngroep Vale (Salobo-kopermijn in Brazilië en Sudbury-nikkelmijn in Canada) zullen het aandeel van goud in de groepsomzet doen toenemen. Dit jaar zal de klim beperkt blijven tot 155.000 ounce, maar tegen 2018 mikt SLW op een goudproductie van 250.000 ounce en een totale output van 48 miljoen ounce zilverequivalent, een derde meer dan dit jaar.

Tot nog toe ging SLW klassieke streamingovereenkomsten aan, waarbij het bedrijf in ruil voor financiering recht kreeg op een deel van de toekomstige zilver- en/of goudproductie. Bij de deal met Sandspring Resources werd geëxperimenteerd met een zogenoemde ‘early deposit agreement’. Daarbij hangt het bedrag dat SLW zal financieren af van de uitkomst van de haalbaarheidsstudie voor het Toroparu-koper- en goudproject in Guyana. SLW investeerde al 13,5 miljoen USD, maar krijgt daarvan bij een negatieve uitkomst 11,5 miljoen USD terug. De groep verbindt er zich wel toe om bij een gunstig advies 135 miljoen USD in Toroparu te investeren. In ruil krijgt SLW dan recht op 29.000 ounce goud per jaar. Het financieel risico blijft voor SLW dus beperkt.

De gemiddelde verkoopprijs per ounce zilverequivalent bedroeg in het eerste kwartaal 20,38 USD, 31% minder dan een jaar eerder. Daardoor daalde de nettowinst met 40%, tot 79,8 miljoen USD. De productie lag op 9 miljoen ounce zilverequivalent, 8% meer dan een jaar eerder en de nettowinst dook 40% lager. SLW koppelt het dividend aan de operationele kasstroom, waarbij een vijfde van de gemiddelde kasstroom van de voorbije vier kwartalen wordt uitgekeerd. Voor de uitkering later deze maand gaat het om 7 dollarcent per aandeel. Voortaan kunnen de aandeelhouders er ook voor kiezen om dit dividend in aandelen te laten uitbetalen. De vooropgestelde operationele kasstroom voor dit jaar is in principe voldoende om de geplande investeringen te kunnen doen.

Conclusie

Hoewel de zilverprijs stilaan het dieptepunt van juni vorig jaar nadert, menen we dat SLW te zwaar werd afgestraft. Laat u niet misleiden door het lagere winstcijfer, want de echte kans is gelegen in de verwachte productiegroei. Op korte termijn is SLW wel afhankelijk van de zilverprijs, waardoor de volatiliteit hoog kan zijn.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content