Snelheid herstel blijft teleurstellen

© Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Schlumberger bleef ook in het derde kwartaal in de buurt van de verwachtingen. Maar het herstel verloopt trager dan verwacht.

In het derde kwartaal van 2018 bleef de oliedienstengigant in de buurt van de verwachtingen. De uiteindelijke koersreactie was positief, maar niet voor de koers zijn laagste peil in vijf jaar had bereikt. De marktverwachtingen moesten dan ook geregeld worden teruggeschroefd in de loop van de voorbije twaalf maanden, wat ook duidelijk te zien is in de koersontwikkeling.

De achterstand van de oliedienstenaandelen ten opzichte van de stijging van de olieprijs is de voorbije maanden alleen maar toegenomen. In de loop van 2017 zagen we nog een versnelling in het herstel van de omzet en de winst bij de grootste oliedienstenspeler ter wereld. Het verdere herstel in de loop van 2018 verloopt een stuk gematigder en dat houdt beleggers blijkbaar tegen voluit voor het aandeel te gaan.

Er was sprake van een omzet van 8,50 miljard dollar in de periode juli-september. Dat is 8 procent beter dan de 7,90 miljard van het tweede kwartaal van 2017 en ook 2 procent meer dan de 8,30 miljard dollar van het tweede kwartaal van dit jaar. De gemiddelde analistenverwachting lag echter net iets hoger, op 8,58 miljard dollar.

In winsttermen is het beeld evenmin eenduidig positief. Als we de overname- en integratiekosten en eenmalige waardeverminderingen uit de resultaten halen, dan is sprake van een winststijging van 0,43 naar 0,46 dollar winst per aandeel ten opzichte van het vorige kwartaal (+7%). Er was dan ook een vooruitgang tegenover de winst van 0,42 dollar per aandeel in het derde kwartaal van 2017 (+10%). De winst per aandeel lag net boven de analistenconsensus van 45 dollarcent per aandeel.

De analisten verwachten dat het herstel ook de komende kwartalen vooruitgaat, maar gematigder dan ze hadden ingeschat. Voor 2018 is de analistenconsensus een omzetherstel richting 33,5 miljard dollar, of iets meer dan 10 procent meer dan de 30,4 miljard dollar van 2017, maar nog steeds ver verwijderd van de piekomzet van 48,6 miljard dollar in 2014. Dat omzetherstel moet de winst per aandeel ook weer gevoelig doen klimmen, naar 1,74 dollar per aandeel voor 2018, versus 1,14 dollar voor 2016 en 1,50 dollar voor 2017. Ter vergelijking, in 2014 was er nog een winst per aandeel van 5,57 dollar per aandeel. Maar voor volgend jaar bedraagt de analistenconsensus al 2,40 dollar per aandeel. Zes maanden geleden lagen de gemiddelde winstverwachtingen voor dit en volgend jaar wel nog hoger (respectievelijk 2,10 en 3,08 dollar per aandeel).

Vooral in de Verenigde Staten stijgt de omzet op jaarbasis. Dat is minder het geval voor de internationale activiteiten, maar voor 2019 zou het weleens omgekeerd kunnen zijn. De analistenconsensus voor het laatste kwartaal ligt op van 47,5 dollarcent, bij een omzet van 8,7 miljard dollar. Dat zou het hoogste omzetcijfer zijn sinds het tweede kwartaal van 2015. Schlumberger dankt zijn marktleiderschap aan de beste technologische expertise om van schaliegasprojecten een succes te maken, en aan de wereldwijde aanwezigheid van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf, dat actief is in 85 landen.


Conclusie

We zijn erg teleurgesteld in de koersevolutie van Schlumberger dit jaar. Het omzet- en winstherstel is ook verder onder onze verwachtingen gebleven, ondanks het feit dat de olieprijs een stuk meer is gestegen dan verwacht. We moeten ons echter focussen op de wat langere termijn. De bedoeling van de opname in de voorbeeldportefeuille in december was in te spelen op het omzet- en winstherstel over langere termijn. De waardering van de kwaliteitswaarde blijft in historisch perspectief dan ook aantrekkelijk. Tegen deze koersen beginnen we onze positie in Schlumberger dan ook niet af te bouwen.


Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 56,81 dollar

Ticker: SLB US

ISIN-code: AN8068571086

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 78,6 miljard dollar

K/w 2017: 34

Verwachte k/w 2018: 33

Koersverschil 12 maanden: -7%

Koersverschil sinds jaarbegin: -15%

Dividendrendement: 3,5%

Partner Content