Sombere prognose voor nieuw boekjaar Deere & Company

Er zijn in de landbouwsector aantrekkelijkere kansen dan Deere & Company.

Voor de grootste naam in landbouwwerktuigen is het boekjaar 2018-2019 (afsluitdatum 30/10) al afgelopen. De resultaten over het vierde kwartaal zijn al eind november bekendgemaakt. De verkoop van tractoren staat serieus onder druk door de handelsoorlog met China en de daardoor lage prijzen voor landbouwgewassen.

Deere & Company werd in 1837 door John Deere gesticht. De hoefsmid ontwikkelde een ploeg en begon met de massaproductie ervan. Deere haalde het afgelopen kwartaal circa 58 procent van de omzet uit landbouwactiviteiten. De resterende inkomsten komen uit materialen voor de bouw en de bosbouw. Daarnaast is er een financiële poot, die zich met verhuur en leasing van landbouwvoertuigen bezighoudt. Het aandeel van de landbouwactiviteiten is gezakt door de overname van de Duitse Wirtgen Group. De Duitsers zijn gespecialiseerd in machines voor wegenbouw, het mixen van asfalt enzovoort. Daarmee wordt de afhankelijkheid van de zeer cyclische landbouw afgebouwd.

Het vierde kwartaal leverde een 5 procent hogere omzet op van 9,90 miljard dollar tegenover 9,41 miljard dollar van augustus tot oktober 2018. Dat cijfer kwam ook 4 procent boven de analistenconsensus uit. Het bedrijfsresultaat (ebit) liet andermaal een minder gunstige ontwikkeling zien. Globaal ging de ebit stevig achteruit, met 14 procent tot 916 miljoen dollar versus 1,06 miljard dollar in dezelfde periode van het boekjaar voordien. De bedrijfswinst van de landbouwactiviteiten zakte met 7 procent ondanks een 3 procent hogere omzet door hogere grondstoffenprijzen en hogere vrachtkosten. Wirtgen blijkt een goede aankoop te zijn en heeft een rendabiliteit die boven het groepsgemiddelde ligt.

Per aandeel kwam de aangepaste winst uit op 2,14 dollar tegenover 2,29 dollar in het vierde kwartaal van het boekjaar 2017-2018. De gemiddelde analistenverwachting lag op 2,13 dollar per aandeel. Daar zitten we dus perfect in lijn met de analistenconsensus, terwijl de drie voorgaande kwartalen de winst per aandeel onder de gemiddelde analistenschatting bleef.

De koers ging lager, maar dat had alles te maken met de sombere perspectieven die werden geschetst voor het boekjaar 2019-2020. Het management verwacht een nettowinst tussen 2,7 en 3,1 miljard dollar, terwijl de consensus op 3,46 miljard dollar stond. De bedrijfstop gaf aan dat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China serieus woog op een aantal bestellingen van het groter materiaal. Ook de resultaten van de financiële poot zijn onder druk gekomen door verliezen in een aantal operationele leasingcontracten.

Als we het volledige boekjaar overschouwen, dan zien we een jaaromzet van 34,9 miljard dollar in vergelijking met 33,4 miljard dollar in het voorgaande boekjaar. De winst per aandeel kwam uit op 9,94 dollar. Vorig boekjaar bedroeg de winst per aandeel 9,39 dollar. Dat lijkt een voorlopige piek te zullen zijn, want voor het nieuwe boekjaar rekenen de analisten gemiddeld op een omzet van 32,8 miljard dollar en een winst per aandeel van 9,53 dollar.


Conclusie

De koers heeft weinig afgezien van de handelsoorlog. Dat is een groot contrast met de rest van de landbouwsector. De koers bevindt zich weer in de buurt van de historische piek van februari 2018. Tegen een verwachte koers-winstverhouding van 18 en tegen de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) van 13,5 is het aandeel voor ons weer ruim voldoende gewaardeerd. Vandaar de adviesverlaging. Ook omdat we flink wat aantrekkelijkere kansen zoals de meststoffenproducenten in de landbouwsector dan Deere & Company.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 172,6 dollar

Ticker: DE US

ISIN-code: US2441991054

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 54,3 miljard dollar

Verwachte k/w 2019: 17

Verwachte k/w 2020: 18

Koersverschil 12 maanden: +22%

Dividendrendement: 1,8%

Partner Content