Stevig gevuld orderboek stut Jensen

© Getty Images/iStockphoto

Het veelbelovende orderboek van Jensengroep geeft vertrouwen in het groeipad van de wereldspeler in industriële wasserijsystemen. Investeringen en concurrentie wegen wel op de rendabiliteit.

Wat analisten en beleggers het meest aansprak in de jaarrapportering van de wereldspeler in industriële wasserijsystemen was het goed gevulde orderboek. Dat bleek op 31 december liefst 51 procent meer orders te bevatten dan een jaar voordien. Op 30 september was dat nog 35,4 procent en op 30 juni 34 procent. Als we rekening houden met de geproduceerde machines aan het jaareinde, dan ligt de werkreserve in de fabrieken zelfs 57 procent hoger dan eind 2015. Het management verwacht dat ongeveer 10 procent van het stevige orderboek een impact zal hebben op de verkopen in 2018. Zo’n orderboek is de ideale basis om nu al een goed 2017 in het vooruitzicht te kunnen stellen.

De cijfers over boekjaar 2016 bevestigen het sterke parcours dat Jensen de voorbije jaren heeft gereden. De omzet groeide aan met 11,1 procent (+9,2% in de eerste jaarhelft; +9,5% na drie kwartalen) en kwam uit op 318,2 miljoen euro. Toch was het jaarrapport niet over de hele lijn een hoeraverhaal. De intense concurrentie op grote projecten en de investeringen in onder meer bijkomende productiecapaciteit wogen duidelijk op de rendabiliteit. Dat zien we in de evolutie van de bedrijfskasstroom (ebitda). Ondanks de 11,1 procent hogere omzet zakte de bedrijfskasstroom met 10,3 procent, van 31,7 naar 28,5 miljoen euro (van 4,06 naar 3,64 euro per aandeel). Dat houdt een daling van de ebitda-marge in van 11,1 naar 9,0 procent. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 25,1 miljoen euro. Dat is wel een lichte stijging van 1,1 procent, maar houdt toch een daling van de ebit-marge in van 8,7 naar 7,9 procent. Het nettoresultaat bedroeg 16,9 miljoen euro (2,19 euro per aandeel), een terugval met 4,1 procent tegenover de 17,7 miljoen euro voor 2015 (2,24 euro per aandeel).

Dat het Jensen voor de wind gaat, mag ook blijken uit het voorstel van de bedrijfstop aan de algemene vergadering om boven op het ‘gewone’ dividend van 0,25 euro per aandeel een extra dividend van 0,25 euro per aandeel uit te keren. Twee jaar geleden was er ook zo’n ‘speciaal’ dividend. Toen ging het om 15 eurocent per aandeel extra. Vorig jaar nam Jensen een belang van 30 procent in Tolan Global, een producent en verkoper van vrijstaande wasserijmachines en al vijf jaar de distributeur van Jensen in Turkije. Op 1 juli werden de activiteiten van zijn Noorse distributeur overgenomen. Verder opende Jensen een sales- en servicecenter in Denemarken en richtte het de nieuwe joint venture Gotli Labs AG op,die databeheer in industriële wasserijen zal aanleveren. Jensen Group wordt gecontroleerd door de Deense familie Jensen via Jensen Invest (51,7%). De wereldspeler in weliswaar een niche-activiteit noteert enkel op Euronext Brussel. Wereldwijd bekeken is er bovendien maar één grote, niet-beursgenoteerde concurrent, het Duitse Kannegieser.


Conclusie

Jensen Group blijft een van de stevige groeiverhalen op Euronext Brussel. Het toenemende internationaal toerisme (hotels) en de verregaande vergrijzing (verzorgingsinstellingen) ondersteunen de sterke omzetgroei. De duidelijk lagere rendabiliteit in 2016 heeft de waardering wel doen oplopen. Tegen 19 keer de verwachte winst voor 2017 en 10,5 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) voor dit jaar is het aandeel fair gewaardeerd.


Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 340 miljoen euro

K/w 2016: 19,5

Verwachte k/w 2017: 19

Koersverschil 12 maanden: +67%

Koersverschil sinds jaarbegin: +26%

Dividendrendement: 0,6%

Partner Content