Stijgende kosten wegen op rendabiliteit Vestas

Een park van windturbines op de Belgische Noordzee.
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De resultaten van Vestas zitten nog gekneld tussen stabiele verkoopprijzen en stijgende kosten, ook al wordt de impact op de marges gedempt door de lucratieve onderhoudscontracten.

Vestas heeft het moeilijk de stijgende vraag naar windturbines om te zetten in klinkende munt. In het tweede kwartaal verscheept het bedrijf voor 3,4 GW aan windturbinecapaciteit, terwijl voor 5,7 GW aan bestellingen binnenkwamen. Het orderboek is gestegen tot 31 miljard euro, wat de positie van Vestas als sectorleider onderstreept. Dat zijn records, maar de aandeelhouders van het Deense bedrijf worden daar voorlopig niet beter van. De omzet daalde met 6 procent en de bedrijfswinst kromp zelfs met ruim 50 procent in het tweede kwartaal. Die cijfers wijzen op een fikse daling van de marges. De bedrijfswinstmarge zakte van 11,5 naar 6 procent. Dat is een stevige streep door de rekening.

Vestas zit gekneld tussen stabiele eindprijzen en stijgende kosten. Aan de sterke daling van de prijzen voor windturbines is weliswaar een einde gekomen, maar meer dan een stabilisatie zit er voorlopig niet in. Daarvoor is er nog te veel concurrentie op de markt. Daarnaast levert het bedrijf nu turbines op die eind 2017 nog tegen relatief lage prijzen besteld zijn. Dat weegt ook op de omzet.

In die omstandigheden is het moeilijk stijgende kosten door te rekenen, terwijl Vestas, net als andere producenten, de inkomende facturen flink ziet aandikken. Stijgende prijzen voor grondstoffen, hogere transportkosten en de onvermijdelijk geworden handelstarieven wegen op de rendabiliteit. Vestas lanceerde ook nieuwe producten en digitale diensten, wat de productiekosten hoger joeg.

Over heel 2019 verwacht Vestas een winstmarge van 8 à 9 procent op een omzet van 11 miljard à 12,25 miljard euro. Die vooruitzichten moeten uitmonden in een winst per aandeel van 3,5 à 4 euro, wat een koers-winstverhouding van bijna 20 impliceert. De markt houdt dus al rekening met een herstel van de winstgevendheid en met de gunstige perspectieven op lange termijn. De vraag naar windenergie zal nog spectaculair stijgen, omdat windenergie heel goed geplaatst is om de klimaatproblematiek te verzoenen met betaalbare energie. Marktleiders als Vestas zijn het best gewapend om de hoge ontwikkelingskosten voor de volgende generatie van windturbines te dragen.

Vestas bouwt en installeert niet alleen windturbines, het onderhoudt ze ook. Dat is een zeer lucratieve business. In het tweede kwartaal bedroeg de marge op de onderhoudscontracten liefst 28,4 procent, goed voor een bedrijfswinst van 135 miljoen euro. Met de verkoop van de turbines verdiende Vestas 47 miljoen euro. Je kan bijna stellen dat Vestas turbines plaatst om ze te kunnen onderhouden. Het bedrijf onderhoudt ook almaar meer turbines van andere producenten, en nam daarvoor twee kleinere Amerikaanse onderhoudsfirma’s over. Ook andere spelers springen op die markt, wat druk kan zetten op de marges in de onderhoudsbusiness. Vestas wil echter sneller dan de markt groeien, bij een winstmarge van ongeveer 24 procent.

Tot slot levert ook de derde poot van het bedrijf langzaam maar zeker een grotere bijdrage aan het resultaat. Het gaat om de verkoop van windturbines voor installatie op zee, waarvoor Vestas een joint venture aanging met Mitsubishi Heavy Industries. Die gaat de concurrentie aan met Siemens-Gamesa, de marktleider in de offshorewindturbines. In het tweede kwartaal boekte het dochterbedrijf een bedrijfswinst van 22 miljoen euro op een omzet van 534 miljoen euro.


Conclusie

De resultaten van Vestas zitten nog gekneld tussen stabiele verkoopprijzen en stijgende kosten, ook al wordt de impact op de marges gedempt door de lucratieve onderhoudscontracten. De markt houdt bij een koers-winstverhouding van bijna 20 al rekening met een herstel van de winstmarge volgend jaar. Het advies blijft daarom ‘houden’.


Advies : houden

Risico : gemiddeld

Rating : 2B

Koers: 75 euro

Ticker: VWS

ISIN-code: DU300609

Markt: Xetra

Beurskapitalisatie: 14,6 miljard euro

K/w 2018: 19

Verwachte k/w 2019: 19

Koersverschil 12 maanden: +29%

Koersverschil sinds jaarbegin: +12%

Dividendrendement: 1,4%

Partner Content