Südzucker bevestigt jaarprognose

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het koersherstel van de suikerproducent blijft een hobbelig parcours omdat de markt ongeduldig wacht op een verhoging van de prognose voor het lopende boekjaar.

De halfjaarcijfers van het boekjaar 2019-’20 (afsluitdatum 29/2/2020) bij Südzuckerzorgden voor een negatieve koersreactie na het herstel van de voorbije maanden. Beleggers hadden duidelijk gehoopt op een verhoging van de jaarprognose. De bodem voor de suikerprijs lijkt wel bereikt (sommige analisten verwachten minstens 30 procent hogere prijzen in 2020), maar de productie zou lager uitkomen dan eerst geschat.

In de eerste zes maanden van het lopende boekjaar (maart-augustus) is er 4,6 procent minder omzet (van 3,47 naar 3,31 miljard euro), in lijn met de teruggang in het afgelopen boekjaar. De hoofdoorzaak is zoals verwacht de stevige omzetdaling in het suikersegment (van 1,39 naar 1,12 miljard euro of -19%). Er is 10 procent minder hectare beplant en ondanks wat betere plantcondities dan vorig jaar is de suikerproductie toch lager uitgekomen.

Südzucker is de grootste suikerproducent van Europa met 36 miljoen ton verwerkte bieten per jaar. Het wordt sinds jaar en dag gecontroleerd door een coöperatie van zowat 30.000 suikerbietentelers (56% van de aandelen). Het afgelopen decennium heeft het bedrijf gediversifieerd richting bio-ethanol (via de beursgenoteerde dochter Crop Energies, een van de grootse spelers in Europa), vruchtenbereidingen (nummer 1 in de wereld), vruchtenconcentraten (nummer 1 in Europa) en specialiteiten (onder meer nummer 1 in Europa voor diepgevroren pizza). De specialiteiten wisten 67 van de 268 miljoen euro verloren gegane omzet in het suikersegment te compenseren (omzet van 1,125 naar 1,192 miljard euro) en dragen nu het meest bij tot de groepsomzet. De ebit viel bijna 47 procent terug (van 139 naar 74 miljoen euro) door een negatieve bijdrage van 93 miljoen euro (was nog +3 miljoen in hetzelfde trimester vorig boekjaar) van het suikersegment. Die 96 miljoen euro verlies aan ebit in het suikersegment werd voor een stuk gecompenseerd door Crop Energies, waar de ebit fors herstelde van 14 naar 44 miljoen euro. Ook de afdeling specialiteiten wist de hogere omzet te vertalen in een stijgende ebit (van 75 naar 87 miljoen euro).

Het management bevestigde de eerdere prognose voor het net gestarte boekjaar 2019-’20, met een omzetverwachting tussen 6,7 en 7 miljard euro of dus vergelijkbaar met het afgelopen boekjaar. De prognose voor de ebit ligt in de vork 0 tot 100 miljoen euro, wat een status quo is tegenover de zwakke cijfers van het afgelopen boekjaar. Oorzaak is en blijft de perspectief erg lage suikerprijs in combinatie met een mindere suikerproductie. De verwachte bijdrage van het suikersegment tot de groepsebit blijft -200 tot -300 miljoen euro.


Conclusie

Het koersherstel van het aandeel blijft een hobbelig parcours omdat de markt ongeduldig wacht op een verhoging van de prognose voor het lopende boekjaar. Als die er niet komt, dan reageert ze teleurgesteld en wordt er verkocht. De notering onder boekwaarde (ruim 14 euro per aandeel) geeft het aandeel nog altijd het nodige koerspotentieel in een meerjarenperspectief. Koerscorrecties op resultaten blijven koopgelegenheden (rating 1B).


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 12,48 euro

Ticker: SZU GR

ISIN-code: DE0007297004

Markt: Frankfurt

Beurskapitalisatie: 2,55 miljard euro

K/w 2018-’19: –

Verwachte k/w 2019-’20: –

Koersverschil 12 maanden: -1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +10%

Dividendrendement: 1,6%

Partner Content