Suedzucker is de moeite van het wachten waard

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het kan nog even duren voordat Suedzucker, de grootste suikerproducent van Europa, echt herstelt. We geven het suikeraandeel daarvoor de tijd. Het koerspotentieel is de moeite van het wachten waard.

In theorie is een belegging in Suedzucker vrij eenvoudig. Over vijf jaar bekeken moet je een aantal jaren wel en een aantal jaren niet in het aandeel zitten. Sinds begin vorig jaar is dat laatste weer het geval. In maart 2013 piekte het aandeel op bijna 35 euro, na een bodem onder 10 euro in 2008. Daarna daalde de koers tot eind 2014 weer naar een bodem in de buurt van 10 euro. De volgende opwaartse cyclus ging tot eind 2016 en bracht het aandeel terug op 25 euro. Sindsdien gaat het weer bergaf, tot 13 euro. Dat is een minder diepe bodem dan vorige keer, maar de vorige top was ook minder uitgesproken dan in 2013. Na een onderbreking van twee jaar zijn we het aandeel enkele weken geleden opnieuw actief beginnen volgen. De definitieve cijfers over het boekjaar 2017-2018 (afsluitdatum 31 maart) zijn bekendgemaakt.

Bij Suedzucker weten ze al lang dat de suikerprijs hoogtes en laagtes heeft. De grootste suikerproducent van Europa, die 36 miljoen ton bieten verwerkt per jaar, wordt gecontroleerd door een coöperatie van zowat 30.000 suikerbietentelers (56% van de aandelen). De groep heeft het afgelopen decennium gediversifieerd richting bioethanol (via de beursgenoteerde dochter Crop Energies,een van de grootse spelers in Europa), vruchtenbereidingen (nummer één in de wereld), vruchtenconcentraten (nummer één in Europa) en specialiteiten (onder meer nummer één in Europa in diepgevroren pizza).

Die spreiding is al vrij vergevorderd. In het boekjaar 2017-2018 stond het suikersegment voor 43 procent van de groepsomzet en voor 31 procent van de bedrijfswinst (ebit). De diversificatie gebeurde wel naar activiteiten die niet allemaal een hogere rendabiliteit geven, en enkele staan nog erg dicht bij de traditionele activiteiten. Als de wereldprijzen fors dalen door een overaanbod aan suiker, zoals nu het geval is, heeft dat nog altijd een aanzienlijke impact op de groepswinst.

Toch was het afgelopen boekjaar nog meer dan degelijk. De omzet nam toe met 7,8 procent tot 6,983 miljard euro, het op één na hoogste cijfer van de afgelopen vijf boekjaren. In alle segmenten lag de omzet hoger dan het boekjaar voordien. Het suikersegment leverde 8,6 procent meer omzet op (van 2,78 naar 3,02 miljard euro). De bedrijfswinst (ebit) is in het boekjaar 2017-2018 minder sterk gestegen dan de omzet: +4,2 procent tot 445 miljoen euro (was 426 miljoen euro). Daar speelde het suikersegment zelfs nog redder in nood, met een forse toename van ebit met afgerond 90 procent (van 72 naar 139 miljoen euro). In twee andere segmenten stond de ebit stevig onder druk.

Op groepsniveau zien we de ebit-marge in twaalf maanden tijd wel teruglopen van 6,6 naar 6,4 procent. De nettowinst per aandeel daalde het afgelopen boekjaar beperkt van 1,05 naar 1,00 euro per aandeel. Suedzucker keert een ongewijzigd dividend van 0,45 euro per aandeel bruto uit.

Het management had al voorlopige resultaten voor het boekjaar 2017-2018 vrijgegeven, naast een eerste prognose voor het boekjaar 2018-2019 (afsluitdatum 31 maart 2019). Het was dan ook vooral uitkijken naar een bevestiging van die inschatting bij de bekendmaking van de jaarcijfers. De omzet zou vergelijkbaar zijn met die van het vorige boekjaar, met een vork van 6,8 tot 7,1 miljard euro. De prognose van een ebit tussen 100 en 200 miljoen euro werd bevestigd. Voor het suikersegment wordt een bedrijfsverlies van 100 tot 200 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Dat was dus grotendeels in lijn met de verwachtingen.

Tegen 36 keer de verwachte winst voor het boekjaar 2018-2019 lijkt het aandeel verre van goedkoop. Maar dat een winstgevend bedrijf noteert tegen 0,8 keer de boekwaarde en tegen minder dan 9 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde en de lage bedrijfkasstroom, is toch vrij uitzonderlijk. Het kan nog even duren vooraleer het suikeraandeel echt herstelt. We bouwen dan ook geleidelijk een positie op voor de voorbeeldportefeuille (rating 1B). We geven het aandeel de tijd om te herstellen. We weten uit het verleden dat het koerspotentieel de moeite van het wachten waard is.

Partner Content