Technip

In de oliedienstensector is het Franse Technip een toonaangevende speler met belangrijke troefkaarten.

De Europese oliedienstensector lag de voorbije maanden niet in de bovenste lade van de analisten. De olie- en gasmultinationals gaan spaarzamer dan in het verleden om met investeringen, en dat drukt het aantal orders en de marges van de dienstenbedrijven. Ook de aandeelhouders van Technip beleefden een moeilijk jaar. Vooral de prognoses die de onderneming in oktober gaf voor 2014-2015, deden de beurskoers een flinke correctie ondergaan.

In de wereld van de oliedienstensector is het Franse Technip met 38.000 werknemers een toonaangevende speler met belangrijke troefkaarten. Een eerste is het brede activiteitenterrein. Technip heeft een offshore- en onshore-afdeling, waar de eerste gaat om de installatie van boorplatformen op zee en de tweede hoofdzakelijk om lng en schaliegas. Maar daarnaast is er een afdeling Subsea, die slaat op flexibele pijpleidingen. Technip is absolute wereldtop met een unieke, verticale integratie in het ontwerp van flexibele pijpleidingen die worden gebruikt voor diepzeeboringen. Bijna alle nationale en internationale olie- en gasreuzen behoren tot het klantenbestand van het oliedienstenbedrijf, waaronder Exxon Mobil, Total, BP en Petrobras.

Een tweede troefkaart is de wereldwijde aanwezigheid. Technip is actief op alle continenten, en dat al decennialang. Zo werken evenveel mensen in Azië als in Europa (8900) voor Technip. In Azië is het al sinds 1982 actief. In Noord- en Zuid-Amerika dateert de aanwezigheid al van de jaren zeventig (3900 werknemers in Noord- en 4300 in Zuid-Amerika).

De jaarcijfers over 2013 gaven geen negatieve verrassingen. De groepsomzet van 9,3 miljard EUR (5,2 miljard offshore-onshore en 4,1 miljard subsea) was conform de eigen vooruitzichten in oktober, net als de marges van 6,7% (prognose tussen 6,5 en 7%) voor offshore en onshore en 14,3% (prognose minstens 14%) voor Subsea. Toch kon de koers een deel van het verlies van het vierde trimester goedmaken door een recordorderboek van 16,6 miljard EUR eind 2013 (een recordniveau) en een verhoging van het dividend met 10%, tot 1,85 EUR bruto per aandeel. Ook al bleef de bedrijfstop bij de margedruk voor dit jaar: geen 14% meer voor subsea in 2014, maar minstens 12% bij een omzet tussen 4,35 en 4,75 miljard EUR.

Subsea zorgt voor circa 45% van de omzet, maar wel voor twee derde van de winst, omdat de marges in offshore en onshore met 6 à 7% beduidend lager liggen. Voor offshore en onshore ligt de omzetprognose voor dit jaar in de vork 5,4 tot 5,7 miljard EUR. De winst 2014 zal volgens de analisten veeleer in de buurt van die van 2013 liggen. Voor 2015 toont Technip zich zonder meer optimistisch, met een stijging van de marges van de Subsea-divisie richting 15 à 17% en een omzet boven 5 miljard EUR.

Conclusie

Het orderboek en de dividendverhoging zijn signalen dat Technip niet door een crisis staat en slechts een kortstondige winstgroeivertraging meemaakt. Tegen 14 keer de verwachte winst voor 2014 en 7 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel nog vrij goedkoop, vooral gezien de verwachte winstgroei voor 2015. We handhaven het advies en liggen op vinkenslag om het aandeel in de voorbeeldportefeuille op te nemen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content