Tegenvallende winst bij Tessenderlo

© belga

De tweedekwartaalcijfers van Tessenderlo Group werden niet op algemeen applaus onthaald. Toch bleef de schade voor het aandeel al bij al beperkt.

De tweedekwartaalcijfers van Tessenderlo Group werden niet op algemeen applaus onthaald. De omzettoename werd niet gevolgd door een beter resultaat, zodat het management verplicht was zijn voorspelling van een toename van de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) met één cijfer, dus minder dan 10 procent, in te slikken. Die prognose had het gegeven bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2016. De verwachting luidt nu dat de rebitda 2017 in de lijn zal liggen van die van 198 miljoen euro in 2016.

De groepsomzet steeg in het tweede kwartaal nochtans met 6,6 procent (6,0% zonder wisselkoersschommelingen) tot 463,6 miljoen euro. Met de beste prestatie voor de afdeling Bio-valorisatie (+8,7%, verwerking slachtafval en gelatine), gevolgd door de belangrijke Agro-afdeling (+6,5%, hoofdzakelijk Tessenderlo Kerley, gespecialiseerde meststoffen uit afvalstromen van raffinaderijen) en de divisie Industriële oplossingen (+2,9%, plastic pijpsystemen en waterbehandeling). In het eerste kwartaal was er nog een omzettoename van 7,3 procent (6,9% zonder wisselkoersverschillen). Na zes maanden geeft dat een groepsomzet van 894,9 miljoen euro, of 6,9 procent meer dan de 836,8 miljoen euro omzet uit de eerste zes maanden van vorig jaar.

De rebitda was in het eerste kwartaal nog met 14,4 procent geklommen. In het tweede kwartaal zakte dat cijfer met 9,1 procent tot 65,7 miljoen euro (was 72,3 miljoen). Halfweg het jaar staan we daarmee terug naar af: 120,6 miljoen euro rebitda dit jaar, tegenover 120,2 miljoen euro voor de eerste helft van 2016. Nochtans is de rebitda van de afdeling Bio-valorisatie met 54,6 procent toegenomen, maar met 20,6 miljoen euro blijft dat een beperkte bijdrage. De terugval met 3,2 procent tot 76,4 miljoen euro in de Agro-divisie, ondanks de 4,7 procent hogere omzet, weegt dan zwaarder. Voor Industriële toepassingen was de terugval nog steviger: -16,2 procent tot 23,4 miljoen euro in de eerste jaarhelft. Door wisselkoersverliezen op niet-gedekte intragroepsleningen maakte het nettoresultaat een duik van 57,6 procent tot 17,1 miljoen euro (was 40,3 miljoen).

Op de jaarvergadering kreeg de bedrijfsleiding de mogelijkheid in vijf jaar tijd tot 10 procent van de eigen aandelen in te kopen voor 15 tot 50 euro per aandeel, terwijl het bedrijf al enkele jaren – sinds de komst van CEO en referentie-aandeelhouder Luc Tack – geen dividend meer heeft uitgekeerd. Tack bezit afgerond 40 procent van de Tessenderlo-aandelen, ofwel rechtstreeks (via de vennootschap Symphony Mills), ofwel onrechtstreeks (Picanol, via de vennootschap Verbrugge).

Als de ingekochte aandelen worden vernietigd, kan dat Tack helpen om de participatie sneller tot 50 procent of erboven te tillen. Ingekochte aandelen zijn ook handig om opties aan het personeel te geven, of ze te ruilen bij een overname. Het zal in elk geval de verdere modernisering van de fabrieken en de bouw van nieuwe fabrieken – drie nieuwe vestigingen zouden in het tweede helft van het jaar worden opgestart – niet in de weg staan. Tessenderlo Group is op weg om dit of volgend jaar een schuldenvrij bedrijf te worden.

De schade voor het aandeel van Tessenderlo Group bleef al bij al beperkt. De koers blijft vrij dicht in de buurt van het hoogste koerspeil in tien jaar. Sinds de bodem van eind 2013 is het aandeel al meer dan in waarde verdubbeld. Beleggers weten ook wel dat Tack aandelen zal bijkopen als de koers gevoelig lager gaat. De waardering is tegen 13 keer de verwachte winst voor 2017 en 7,5 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2017 nog redelijk te noemen, maar niet zo goedkoop meer als voorheen. Het advies blijft dan ook houden/afwachten (rating 2B).


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,6 miljard euro

K/w 2016: 14

Verwachte k/w 2017: 14

Koersverschil 12 maanden: +31%

Koersverschil sinds jaarbegin: +8%

Dividendrendement: –

Partner Content