Telenet

Overnamespeculatie is terug

40,31 EUR – 4C

Na het mislukte overnamebod van Liberty Global op Telenet bleef het een hele tijd vrij stil rond de Belgische kabelgroep. Het Amerikaanse moederbedrijf ligt daar niet echt wakker van, want dankzij het lopende inkoopprogramma van eigen aandelen wordt de participatie vanzelf groter. Toch twijfelt niemand eraan dat Liberty eerder vroeg dan laat een nieuwe poging zal ondernemen. De kabelgroep wil haar Europese participaties op termijn doen samensmelten, om op die manier synergievoordelen te verkrijgen en een sterkere marktpositie te hebben. Voor een nieuw bod op Telenet is het nog te vroeg, want dat kan wettelijk pas vanaf januari.

Ook Ziggo, zeg maar het Nederlandse Telenet, kreeg een overnamebod van Liberty Global. De Amerikanen kregen vorige maand ruim 1 miljard USD in kassa, na de verkoop van Chellomedia. In dat dochterbedrijf waren de internationale themazenders van de groep ondergebracht. De Amerikanen willen dat geld blijkbaar gebruiken om hun marktpositie in Europa verder uit te bouwen. Liberty had al een belang in Ziggo en wilde ook de resterende aandelen in handen krijgen. Net zoals bij Telenet lagen ook hier de bestuurders dwars. Meer dan waarschijnlijk sluit het bod aan bij de ambitie van Liberty om één groot Belgisch-Nederlands kabelbedrijf te creëren. Ziggo zou dan worden samengevoegd met UPC en Telenet.

Het is duidelijk dat het fusieproject om kostenbesparingen draait. De inkomsten van de klassieke telecombedrijven staan immers zwaar onder druk. Door de opkomst van de sociale media en een nieuwe generatie mobiele toestellen wordt op andere manieren gecommuniceerd dan vroeger. Daarnaast is er de impact van de regelgeving, die lagere tarieven oplegt. Aan de uitgavenzijde moeten de operatoren blijven investeren in hun netwerken om ze sneller te maken. Telenet houdt in die uitdagende marktomgeving goed stand. Dat heeft het bedrijf te danken aan een doorgedreven kostencontrole en het gediversifieerde aanbod van vaste en mobiele telefonie, breedbandinternet en digitale televisie.

De groepsomzet steeg in het derde kwartaal met 11,7%, tot 410,3 miljoen EUR. De bedrijfskasstroom (ebitda) kwam 8,4% hoger uit, op 219,1 miljoen EUR. Door lagere marketinguitgaven klom de marge op kwartaalbasis van 53 naar 53,4%. Na drie kwartalen in 2013 is het duidelijk dat de jaarcijfers aan de bovenkant van de prognoses zullen uitkomen. Die prognoses gingen uit van een omzetstijging met 10 tot 11% en een klim van de ebitda met 7 tot 8%. De groei van het aantal mobiele klanten verliep iets trager dan verwacht, maar de ARPU of gemiddelde omzet per gebruiker steeg dit jaar al met 15%, tot 31,2 EUR. Verwacht wordt dat Telenet, dat voor zijn mobiele aanbod het netwerk van Mobistar gebruikt, kan meeprofiteren van de uitrol van het 4G-netwerk volgend jaar.

De vrije kasstroom bedraagt sinds begin dit jaar 102,4 miljoen EUR, bijna een kwart minder dan vorig jaar. Dat kan worden verklaard door de uitkering van een uitzonderlijk dividend eerder dit jaar. Op het einde van het derde kwartaal lag de schuldgraad van Telenet op 4 keer de ebitda. Dat is op zich vrij hoog, maar wel ruim binnen de limieten die met de schuldeisers werden afgesproken.

De operationele gang van zaken bij Telenet stond de voorbije weken in de schaduw van de opgeflakkerde overnamekoorts rond het aandeel. We verwachten op korte termijn daarover geen nieuws, omdat de hoofdaandeelhouder Liberty wettelijk pas vanaf 18 januari een nieuw bod mag uitbrengen. Dan nog valt het af te wachten of de Amerikanen hun pijlen niet eerst op de Nederlandse markt richten. Telenet kan vooralsnog een hoger dan gemiddelde groei voorleggen, maar de groeivoeten in mobiele telefonie vlakken wel af. Bovendien lijkt de margedruk in 2014 onvermijdelijk. Tegen 25 keer de verwachte winst is het aandeel ook duur. Wie wil speculeren op een nieuw bod van Liberty, wacht daarom het beste een terugval af. Afbouwen (rating 4C).

Afbouwen

Partner Content