Telenet

De aandeelhouders van Telenet kregen deze week een koude douche, nadat de op één na grootste aandeelhouder van de groep besliste ongeveer de helft van zijn positie met een korting tegenover de marktprijs te verkopen.

Het gaat meer bepaald om het Noorse staatsfonds Norges Bank Investment Management (NBIM), dat de voorbije jaren haar positie opbouwde naar 5,3 miljoen aandelen of 4,5%. Wellicht een transactie die past binnen een normaal portefeuillebeheer. Zeker gezien de lage olieprijs.

De Belgische kabelgroep, met een Amerikaanse hoofdaandeelhouder, kreeg vorige maand groen licht van de Europese Commissie om Base over te nemen. Telenet kocht vorig jaar deze mobiele dochter van het Nederlandse KPN voor 1,33 miljard EUR. Daarmee beschikt Telenet nu ook over een eigen mobiel netwerk en wordt het, na Proximus, de tweede grootste speler op de Belgische telecommarkt. Met de overname van Base moet Telenet niet langer netwerkcapaciteit gaan huren. Dit deed het bij Mobistar in een overeenkomst die nog tot 2017 loopt. Die periode van overlapping is ook nodig, want Telenet kan niet alle meer dan 1 miljoen mobiele klanten in één keer overzetten naar het Base-netwerk. Op termijn is het natuurlijk de bedoeling dat Telenet de huidige Base-klanten ook andere diensten kan verkopen, zoals breedbandinternet, digitale televisie of vaste telefonie.

Ongeveer de helft van de klanten van Telenet neemt drie producten af. Telenet hoopt daarin ook te slagen bij de Base-klanten. Telenet hoopt met Base ook eindelijk een te duchten speler te worden op de bedrijfsmarkt. Zonder eigen mobiel aanbod was dit tot nog toe niet mogelijk en lag de weg breed open voor Proximus. Na de verplichte openstelling van de kabelmarkt krijgt Telenet voortaan wel af te rekenen met Mobistar, dat met een eigen televisieaanbod kwam. Telenet maakt zich sterk dat er geen prijzenslag zal komen.

De vorige week gepubliceerde jaarcijfers lagen in lijn met de verwachtingen. Alleen de aangekondigde aandeleninkoop ter waarde van 50 miljoen EUR was wel een lichte ontgoocheling. Op een beurswaarde van 5,5 miljard EUR gaat het om minder dan 1%. Per saldo blijft het effect overigens neutraal want de aandeleninkoop zal enkel de aan het personeel toegekende opties neutraliseren. De groepsomzet (1,8 miljard EUR) steeg in 2015 met 6%, waarvan 4% organische groei en 2% prijsverhogingen. De bedrijfskasstroom of ebitda groeide met 4,9%, tot 944 miljoen EUR, goed voor een marge van 52,2%.

Op concrete verwachtingen voor 2016 is het nog wachten tot eind april. Dan zal ook bekend worden vanaf wanneer de cijfers van Base worden meegeteld. De nettoschuldpositie is opnieuw licht opgelopen naar 3,4 keer de ebitda. Het eigen vermogen van de groep is ook nog steeds negatief. Zolang de vrije kasstromen positief blijven (279 miljoen EUR in 2015), is dat niet onmiddellijk problematisch.


Conclusie

De verkoop van de op één na grootste aandeelhouder is op zich niet goed voor het vertrouwen. Maar ook los van die verkoop staan we op dit moment niet te springen voor een belegging in Telenet. De nadruk zal de komende tijd op de integratie van Base liggen en de groei is nog onzeker. Bovendien staat een terugkeer van het dividend nog niet onmiddellijk op het programma. Correct gewaardeerd.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content