Texaf heeft nog flink wat winstpotentieel op langere termijn.

Ook 2013 was een uitstekend jaar voor Texaf. Wie Texaf zegt, zegt de Democratische Republiek Congo (DRC). En die zegt ook forse opbrengsten op vastgoedprojecten in dat grote Afrikaanse land. De administratieve en juridische problemen worden gecompenseerd door rendementen van 20 à 25% per jaar, een veelvoud van in ons land. Het gaat om gebouwen en gronden op toplocaties in Kinshasa, die bovendien goed beveiligd zijn, wat ervoor zorgt dat elke blok met nieuwe appartementen meteen is verhuurd. Begin 2013 werd het project Vivaldi (gebouw met 18 twee- en driekamerappartementen) in gebruik genomen. Mede daardoor zijn de huurinkomsten vorig boekjaar weer met afgerond 2 miljoen EUR (+18%) gestegen, tot 12,4 miljoen EUR. Midden vorig jaar werd ook de eerste fase van het project Katoenveld (eerste fase drie blokken van acht eenkamerappartementen) in gebruik genomen en werden 2400 vierkante meter aan opslagruimten omgevormd tot kantoorruimten.

Dit jaar staat in het teken van flink wat bouwactiviteiten. De tweede fase van Katoenveld (zeven gebouwen met 28 twee- tot vierkamerappartementen) zal volledig afgewerkt zijn in de eerste helft van 2015 (twee gebouwen zijn al klaar midden dit jaar). Daarnaast is een project van 5500 vierkante meter opslagruimten die kantoren worden, ook volledig afgewerkt in de eerste helft van volgend jaar. We mogen dan ook uitgaan van minstens 13 miljoen EUR aan huurinkomsten voor het boekjaar 2014 (was nog minder dan 7 miljoen EUR vijf jaar geleden), met een nog grotere toename volgend jaar.

Met Carrigrès (zandsteengroeve in Kinshasa; nog minstens veertig jaar reserves) maken we de overstap naar de industriële activiteiten. Daar zagen we een beperkte omzetdaling (-8%, tot 6,3 miljoen EUR). Het bedrijfsresultaat (ebit) steeg echter met 13%, tot 1,77 miljoen EUR. Stroompannes en defecten zijn een courant probleem, al zijn die zaken wat beter onder controle dan voorheen. Ondanks de ups en downs blijft Carrigrès behouden binnen de groep, omwille van de vrije kasstromen die deze industriële activiteit genereert, en die voor de vastgoedontwikkeling worden gebruikt.

Het recurrente bedrijfsresultaat (rebit; zonder eenmalige elementen) op groepsniveau is in 2013 toegenomen met maar liefst 33%, tot 6,5 miljoen EUR. Het management beslist in 2013 of met rubberplantages een derde activiteit (landbouw) kan worden ontwikkeld. Belangwekkend nieuws dit jaar wordt een kapitaaloperatie. Die zal slaan op 10% van de aandelen (354.370 nieuwe aandelen) en is ten voordele van de Chinese groep CHA uit Hongkong. In ruil komt de vennootschap Immotex (14 hectare in centrum en 104 hectare buiten Kinshasa) volledig onder de Texaf-groep (voorheen fiftyfifty met CHA). Voordat die kapitaaloperatie kan plaatsvinden, wordt Imbakin (erkende schuldvordering op de Congolese staat ter waarde van 51 miljoen EUR zonder interesten) eerst afgesplitst van Texaf. Elke Texaf-aandeelhouder krijgt één Imbakin-aandeel, dat verhandelbaar is op de openbare veilingen, niet op NYSE Euronext Brussel.

Conclusie

Het dividend stijgt opnieuw met 20%, tot 0,4 EUR per aandeel. Het mag duidelijk zijn dat Texaf nog flink wat winstpotentieel op langere termijn heeft. Maar de koers blijft natuurlijk ook stijgen, zodat we het aandeel enkel nog aanraden voor de waardezoekende langetermijnbelegger.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1C

Partner Content