Het is nog wachten op de bevestiging dat de verkoop van de Imbakin-vordering doorgaat.

Doorgaans sluiten we een artikel over Texaf, de holding die actief is in de Democratische Republiek Congo (DRC), af met het verhaal van Imbakin. Dat gaat over een erkende schuldvordering op de Congolese staat, ter waarde van 63 miljoen EUR, waarvan de eerste 12 miljoen EUR bestemd zijn voor de holding Cobepa, de voormalige referentieaandeelhouder van Texaf. Die erkenning dateert al van vorige eeuw, maar bleef dode letter. De beslissing om die vordering af te splitsen van Texaf en aan elke aandeelhouder één aandeel van Imbakin Holding toe te kennen (verhandelbaar op de openbare veilingen, niet op NYSE Euronext Brussel) lijkt nu de mirakeloplossing.

Net voor de formele goedkeuring door een buitengewone algemene vergadering over de oprichting van Imbakin Holding meldde Texaf dat het een bod op de Congolese schuldvordering heeft binnengekregen. Een bod van 31,5 miljoen EUR, waarvan dus 19,5 miljoen EUR naar de Imbakin-aandeelhouders gaat, of afgerond 6 EUR per aandeel. Eind goed, al goed? Of toch niet? Want de oprichting van Imbakin was nog maar net afgerond, of er is een uitspraak van de Brusselse handelsrechter die de oprichting van Imbakin Holding opschort op vraag van één partij. Cobepa of een derde partij? Hopelijk komt er spoedig een oplossing, zodat de kandidaat-koper niet afhaakt.

Uit de trading-update over het eerste trimester blijkt dat, dankzij onder meer de eerste fase van het project Katoenveld (drie blokken van acht eenkamerappartementen), de huurinkomsten met 12% zijn toegenomen. Texaf is in de eerste plaats een topvastgoedspeler in Kinshasa. Het gaat om gebouwen en gronden op toplocaties, die bovendien goed beveiligd zijn. Dit jaar staat in het teken van flink wat bouwactiviteiten. De tweede fase van Katoenveld (zeven gebouwen met in totaal 28 twee- tot vierkamerappartementen) zal volledig afgewerkt zijn in het eerste halfjaar van 2015 (twee gebouwen klaar midden dit jaar). Samen met nog eens 5500 vierkante meter aan opslagruimten die kantoren zullen worden, ook volledig afgewerkt in de eerste helft van volgend jaar. We mogen dan ook uitgaan van minstens 13 miljoen EUR huurinkomsten voor het volledige boekjaar 2014 (was nog minder dan 7 miljoen EUR vijf jaar geleden). Met een nog grotere toename volgend jaar.

Over de industriële activiteit van Carrigrès – de zandsteengroeve in Kinshasa, met nog minstens veertig jaar reserves – was er minder goed nieuws. Daar zien we een omzetdaling van 8% in de eerste drie maanden van het jaar, mede doordat de activiteiten in maart twee weken stillagen voor onderhoud. Ondanks de ups en downs blijft Carrigrès behouden binnen de groep, omwille van de vrije kasstromen die deze industriële activiteit genereert, die voor de vastgoedontwikkeling worden gebruikt. Dat de Chinese CHA groep het belang in de vennootschap Immotex (14 hectare in centrum en 104 hectare buiten Kinshasa niet-ontwikkelde gronden) inruilt voor Texaf-aandelen, geeft die vastgoedontwikkeling een extra boost.

Conclusie

Op een bevestiging dat de verkoop van de Imbakin-vordering doorgaat, is dus nog wachten. Maar zelfs los daarvan moge het duidelijk zijn dat Texaf nog flink wat winstpotentieel op lange termijn heeft. De koers heeft het anderzijds fantastisch gedaan. Vandaar dat we het aandeel enkel nog aanraden voor de waardezoekende langetermijnbelegger.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content