Thompson Creek Metals

De beslissing om het bloeden van de molybdeenactiviteiten te stelpen, moet weer voor positieve kasstromen zorgen bij Thompson Creek Metals.

De start van de commerciële productie bij de Mount Milligan-mijn komt net op tijd voor het Canadese Thompson Creek Metals. Tot vorig jaar was molybdeen het enige afzetproduct van de groep. Dat metaal wordt vooral gebruikt voor de productie van hoogwaardig staal en in bepaalde legeringen. Molybdeen ging de voorbije jaren mee onderuit in de algemene grondstoffenmalaise. Een pond molybdeenoxide kostte in 2007 nog 35 USD; in 2013 daalde de prijs naar het laagste niveau in bijna tien jaar. Het grootste deel van vorig jaar schommelde molybdeen tussen 9 en 11 USD. Dat was een rampzalige evolutie voor Thompson Creek, dat de inkomsten tot onder het niveau van de productiekosten zag terugvallen.

De gemiddelde ontvangen prijs per pond molybdeen daalde vorig jaar naar gemiddeld 10,97 USD, tegenover nog 13,48 USD in 2012. Vandaar de beslissing om enkel de goed toegankelijke ertsen en de bestaande voorraden te verwerken, want dat drukt de productiekosten. Wanneer die uitgeput zijn, moet Thompson Creek in principe nieuwe ertsen ontginnen en zouden de productiekosten dus de hoogte inschieten. Het management besliste eerder dit jaar dat niet te doen.

De groep beschikt over twee molybdeenactiva. Een eerste is de Thompson Creek-mijn in de Amerikaanse staat Idaho, die al meer dan dertig jaar operationeel is. Daarnaast houdt de groep een participatie van 75% in de Endako-mijn in Canada aan. Beide produceerden vorig jaar 31,5 miljoen pond molybdeen. De mijnactiviteit bij Thompson Creek zal worden stilgelegd wanneer de huidige ertsvoorraden opgebruikt zijn. Dat zal in het huidige productietempo ergens in het vierde kwartaal van dit jaar zijn. Er wordt voorlopig dus geen nieuwe productiecyclus opgestart, maar de mijn wordt wel verder onderhouden (‘care and maintenance’), zodat ze bij aantrekkende prijzen relatief snel opnieuw kan worden heropgestart.

De inkomsten moeten dus komen van Mount Milligan, dat over 2,1 miljard pond koper- en 6 miljoen ounce goudreserves beschikt. Mount Milligan, waarvan de bouw 1,57 miljard Canadese dollar (CAD) heeft gekost, werd in augustus vorig jaar opgestart en draait intussen op 60% van zijn productiecapaciteit. Het is de bedoeling dat die capaciteit later dit jaar oploopt naar 75 à 85%.

Thompson Creek publiceerde vorige week al voorlopige productiecijfers van het eerste kwartaal. De molybdeenproductie bedroeg 7,9 miljoen pond, tegenover 7,2 miljoen pond in het vierde kwartaal. Endako zag de productie afnemen door enkele operationele problemen en minder rijke ertsen. Bij Thompson Creek klom de productie daarentegen met 0,9 miljoen pond, dankzij de ontginning van rijkere ertsen. Mount Milligan produceerde 39.200 ounce goud en 14,2 miljoen pond koper. De groep mikt voor het volledige jaar op een productie van 24 à 28 miljoen pond molybdeen, 165.000 à 175.000 ounce goud en 65 à 75 miljoen pond koper. In het vierde kwartaal dook Thompson Creek 210,5 miljoen USD in het rood, inclusief 194,1 miljoen USD afschrijvingen op de twee molybdeenmijnen. Het verlies over het volledige boekjaar kwam uit op 215 miljoen USD.

Conclusie

De beslissing om het bloeden van de molybdeenactiviteiten te stelpen, moet weer voor positieve kasstromen zorgen. Tegen minder dan de helft van de boekwaarde is het aandeel goedkoop, maar wel speculatief.

Advies: speculatief koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content