Thompson Creek Metals

Dankzij beter dan verwachte operationele resultaten bij Mount Milligan zijn de kasstromen vroeger dan verwacht weer positief.

Het Canadese Thompson Creek Metals beschikt over drie operationele activa. De jongste en de belangrijkste voor de toekomst van de groep is de Mount Milligan-mijn. Die beschikt over 2,1 miljard pond aan koperreserves en 6 miljoen ounce aan goudreserves. De mijn werd iets meer dan een jaar geleden operationeel en draait momenteel op ongeveer 80% van de beschikbare productiecapaciteit. Dat moet volgend jaar oplopen tot 100%. Naast koper en goud zijn er nog de twee molybdeenmijnen van de groep. Molybdeen was tot 2013 het enige metaal dat de groep produceerde. De vraag naar molybdeen is indirect afhankelijk van de gezondheid van de staal- en olie-industrie. Het metaal wordt vooral gebruikt voor de productie van hoogwaardig staal en ook in legeringen.

De Thompson Creek-mijn, in de Amerikaanse staat Idaho, is al ruim drie decennia operationeel, maar zal later dit jaar wellicht tijdelijk de deuren sluiten. Door de fors gedaalde molybdeenprijs is het niet langer verantwoord nog verder in expansie te investeren. Het plan is om Thompson Creek nog voor het einde van het jaar onder ‘care and maintenance’ (onderhoudsmodus) te plaatsen en de mijn pas later, in functie van de evolutie van de molybdeenprijs, terug op te starten. Vorig jaar daalde de prijs van een pond molybdeenoxide tot onder de grens van 10 USD, het laagste niveau in bijna tien jaar. Tussen april en begin juli veerde molybdeen op naar 15 USD, maar de jongste weken werd die stijging vrijwel volledig uitgeveegd.

In Canada beschikt de groep nog over een participatie van 75% in de Endako-mijn. De molybdeenproductie op groepsniveau kwam in de eerste jaarhelft uit op 15,4 miljoen pond, waarvan 10,8 miljoen pond van Thompson Creek en 4,6 miljoen pond van Endako afkomstig was. Dat laatste cijfer was ondermaats als gevolg van enkele operationele tegenslagen. De prognose voor de jaarproductie bij Thompson Creek werd wel verhoogd naar 15 tot 17 miljoen pond, terwijl die voor Endako werd verlaagd naar 9 tot 10 miljoen pond. Volgend jaar zal de molybdeenproductie van Thompson Creek in principe terugvallen naar nul, waardoor alleen Endako voor de molybdeenproductie zal instaan.

Gelukkig kon Mount Milligan in de eerste jaarhelft de meubelen redden. De productiecijfers van 30,3 miljoen pond koper en iets meer dan 76.000 ounce goud lagen boven de verwachtingen. De productieprognose voor goud werd ook verhoogd naar 185.000 tot 195.000 troy ounce. De verwachte koperproductie bleef gehandhaafd op 65.000 tot 75.000 pond. De mijngroep profiteerde van de lagere Canadese dollar (CAD), waardoor de operationele winst met 70 miljoen USD ruim dubbel zo hoog lag als een jaar eerder. Thompson Creek kon ook een nettowinst van 23 miljoen USD voorleggen, tegenover nog een verlies van 18 miljoen USD in dezelfde periode een jaar eerder. Er was ook opnieuw een positieve vrije kasstroom van 24 miljoen USD. Thompson Creek sloot de eerste jaarhelft af met 216 miljoen USD aan liquiditeiten.

Conclusie

Dankzij beter dan verwachte operationele resultaten bij Mount Milligan zijn de kasstromen vroeger dan verwacht weer positief. Aan minder dan de helft van de boekwaarde is het aandeel zeker niet duur. Houd de positie, gezien het bovengemiddelde risico, wel beperkt.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content