De koersstijging van de voorbije maanden werkte het gros van de onderwaardering weg.

De koers van Total brak de voorbije maanden eindelijk door de zone van 40 à 45 EUR, wat lang een niet te nemen hindernis leek. Beleggers herontdekken het aandeel als een vrij stabiel dividendaandeel, nu de risicovrije rentevoeten immer dieper wegzakken. In hun speurtocht naar rendement konden investeerders Total nog moeilijk negeren, gezien de lage koers-winstverhouding en het aantrekkelijke dividendrendement. De grootste onderwaardering is de voorbije maanden van de koerstabellen gevaagd, maar duur kan het aandeel nog niet worden genoemd. Bij een koers van iets meer dan 50 EUR blijft de koers-winstverhouding beperkt tot ongeveer 10, en biedt het aandeel een brutorendement van ongeveer 4,5%. Het management van Total speelt ook in op die speurtocht naar rendement. Bij de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal liet Total verstaan dat een dividendverhoging best mogelijk is, vooral omdat de vrije kasstroom eindelijk aandikt. Die kasstroom kan ook worden gebruikt om schulden af te lossen of eigen aandelen in te kopen, wat de winst per aandeel kan ondersteunen.

De vrije kasstroom is sinds enkele jaren het alfa en omega van de grote westerse oliebedrijven. Dat is de kasstroom die overblijft nadat het bedrijf ook de noodzakelijke investeringen heeft gedaan. En daar wringt het schoentje bij Total & co. Zij moeten als een gek investeren om hun olie- en gasreserves op peil te houden, zodat bijna al het geld dat ze verdienen met de olieproductie per kerende in bijna bodemloze olieputten gestort wordt. Aandeelhouders protesteren en eisen nu ook een deel van de kasstroom op, bij voorkeur in de vorm van hogere dividenden.

In het geval van Total zaten die kasstromen vorig jaar nog niet lekker: de operationele activiteiten brachten 21,4 miljard EUR op, maar er vloeide een recordbedrag van 26 miljard EUR naar nieuwe investeringen, al werd ook voor 4,8 miljard EUR gedesinvesteerd. Om de dividenduitstroom van 5,3 miljard EUR te financieren, moest Total dus ook bij de bank aankloppen. Dat plaatje zou nu moeten veranderen. Het management zegt dat dit jaar minder wordt geïnvesteerd en dat meer aandacht naar kostenbeheersing zal gaan. Daarnaast is Total ook bezig met de laatste fase van een desinvesteringsprogramma dat tegen volgend jaar 25 miljard EUR moet hebben opgebracht. Dit alles moet helpen om een hoger dividend mogelijk te maken.

Natuurlijk moeten ook de winstcijfers op peil blijven om een dividendverhoging mogelijk te maken. De resultaten van vorig jaar en het eerste kwartaal van dit jaar zijn echter niet denderend te noemen, gegeven de daling van de aangepaste nettowinst van meer dan 10%. Zwakke raffinagemarges door overcapaciteit in Europa spelen het bedrijf parten, maar de winst van Total leeft vooral van de ontginning van olie en gas, en aan dit front eisen iets lagere prijzen voor fossiele brandstoffen hun tol. Bovendien slaagde Total er vorig jaar opnieuw niet in om de productie op te voeren, ondanks het zware investeringsprogramma van de jongste jaren. Het bedrijf houdt wel vast aan de ambitie om tegen 2017 de productie op te voeren tot 3 miljoen vaten olie-equivalent per dag, tegenover 2,3 miljoen nu. Total blijft ook geloven in olieprijzen die structureel rond 100 USD per vat zullen schommelen.

Conclusie

De koersstijging van de voorbije maanden werkte het gros van de onderwaardering weg, maar toch blijft Total een aantrekkelijk dividendaandeel, zeker omdat een aandikkende vrije cashflow de weg vrij maakt voor een hoger dividend.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Partner Content