UCB verhoogt jaarverwachtingen

. © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van de Belgische biofarmagroep UCB noteert ruim 20 procent onder de piek van het voorjaar. Dat heeft alles te maken met het onverwachte nieuws dat met het kandidaat-osteoporosemiddel Romosozumab een verhoogd risico op hartproblemen is opgedoken.

Het nieuws over de resultaten van de laatste van vier fase III-studies (ARCH) veroorzaakte de grootste dagdaling (-18%) sinds 1987. Normaal zou in de Verenigde Staten op 19 juli de beslissing vallen over de goedkeuring van Evenity, maar UCB en zijn partner Amgen moeten het goedkeuringsdossier nu eerst aanvullen met de studieresultaten van ARCH.

Een beslissing over de Amerikaanse goedkeuring is uitgesteld naar de zomer van 2018. De Europese goedkeuringsaanvraag wordt rond het jaareinde ingediend. UCB zet verder in op Evenity, maar de kansen op goedkeuring en vooral het commerciële potentieel (vroegere schattingen tussen 800 miljoen dollar en 2 miljard) kregen een flinke knauw.

Evenity maakt samen met Briviact, een aanvullende therapie voor de behandeling van beginnende epilepsie-aanvallen bij patiënten vanaf zestien jaar, deel uit van een belangrijke tweede groeicomponent van UCB, met daarin oorspronkelijk drie producten (ook nog middelEpratuzumab tegen lupus).

Gelukkig blijft de eerste groeipool sterk presteren. Die omvat de drie stermedicijnen Cimzia, Vimpat en Neupro (CVN), waarvoor tegen 2020 een verwachte gezamenlijke omzet van 3,1 miljard euro wordt verwacht. Cimzia, het middel tegen reuma en de ziekte van Crohn (verwachte piekverkoop 1,5 miljard euro), zag de omzet in de eerste negen maanden met 10 procent aandikken tot 1,02 miljard euro.

De omzet van het epilepsiemiddel Vimpat (verwachte piekomzet van 1,2 miljard euro) steeg met 20 procent tot 707 miljoen euro, terwijl Neupro, een middel tegen Parkinson en het rustelozebenensyndroom, met een verwachte piekomzet van 400 miljoen, 6 procent extra omzet aanleverde (230 miljoen).

De grootste verrassing komt dit jaar echter van voormalige blockbuster Keppra. Na jaren van terugval steeg de omzet van het middel tegen epilepsie in de eerste negen maanden met 13 procent tot 607 miljoen euro. Het vorig jaar gelanceerde epilepsiemiddel Briviact (verwachte piekomzet tegen 2026 van minstens 450 miljoen euro) boekte 57 miljoen euro omzet.

Op groepsniveau klom de omzet met 9 procent tot 3,33 miljard euro. De jaarverwachtingen werden voor de tweede keer opgetrokken, tot een omzetvork van 4,4 à 4,5 miljard euro (was initieel 4,25 à 4,35 miljard), een recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) van 1,25 à 1,35 miljard (1,15 à 1,2 miljard) en een recurrente nettowinst per aandeel van 4,1 à 4,5 euro (3,7 à 4 euro).

De derde groeipool van UCB is een groep van elf vroegklinische moleculen in neurologie en immunologie. Bimekizumab, een middel tegen psoriasis, boekte sterke fase IIb-resultaten in juli. Gezien de groter geworden onzekerheid over de pijplijn, verwachten we dat UCB de komende periode het groeiprofiel op termijn verzekert via een overname.

Conclusie

Het gemiddelde koersdoel voor UCB zakte na de tegenvaller met Romosozumab van afgerond 80 euro naar 67 euro. De koers consolideert de jongste maanden rond 60 euro. De waardering is naar UCB-normen aantrekkelijk, tegen 15,3 keer de verwachte winst 2017 en een verhouding van 10,2 keer de ondernemingswaarde (ev) tegenover de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) 2017. Vandaar de adviesverhoging.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 60,82 euro

Ticker: UCB BB

ISIN-code: BE0003739530

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 11,8 miljard euro

K/w 2016: 19

Verwachte k/w 2017: 15,3

Koersverschil 12 maanden: -6%

Koersverschil sinds jaarbegin: 0%

Dividendrendement: 1,9%

Partner Content