Er zit al flink wat groeiverwachting in de huidige koers. Gelukkig noteert het aandeel van Tubize nog altijd met een hoge onderwaardering.

De Belgische farmagroep UCB kon een meer dan degelijk jaarrapport voorleggen en wist vooral analisten en beleggers in te pakken met de prognoses 2016. De omzet is vorig jaar met 16% toegenomen (9% bij constante wisselkoersen), tot 3,88 miljard EUR (analistenconsensus 3,79 miljard EUR). De gecombineerde verkoop van de drie nieuwe stermedicijnen CVN (Cimzia, Vimpat en Neupro) lag 38% hoger (+29% bij constante wisselkoersen), op 2,76 miljard EUR, in lijn met de gemiddelde analistenschatting.

Cimzia, een middel tegen reuma en de ziekte van Crohn (verwachte piekverkoop 1,5 miljard EUR), heeft de status van blockbuster bereikt met een verkoopcijfer van 1,083 miljard EUR voor 2015, tegenover 1,064 miljard gemiddeld verwacht. Dat is een klim met 36% op jaarbasis. Ook Vimpat, een middel tegen epilepsie (verwachte piekverkoop van 1,2 miljard EUR), voldeed aan de verwachtingen met een toename met 44% van de omzet, tot 679 miljoen EUR (consensus 676 miljoen EUR). Tot slot deed Neupro, een behandeling voor parkinson en het rustelozebenensyndroom (verwachte piekverkoop van 400 miljoen EUR), het iets minder dan verwacht, met een verkoopcijfer van 258 miljoen EUR, tegenover een gemiddelde verwachting van 263 miljoen EUR.

Opmerkelijk blijft dat het oude stermiddel Keppra, ook een middel tegen epilepsie, meer dan standhoudt met 737 miljoen EUR verkopen in 2015, een stijging met 11% (consensus 693 miljoen EUR). Jean-Christophe Tellier, sinds begin vorig jaar de opvolger van Roch Doliveux als CEO, toonde zich tevreden over de prestaties en toonde zich ambitieus in de verwachtingen voor dit jaar, met een verwachte groepsomzet van 4,0 à 4,1 miljard EUR, een verwachte rebitda van een vork van 970 miljoen à 1,01 miljard EUR en een winst per aandeel in de vork 2,90 à 3,20 EUR.

In de loop van vorig jaar was er eerst het minder goede nieuws dat de primaire eindpunten niet werden bereikt in de fase III-studie (laatste fase voor eventuele goedkeuring van een medicijn) van epratuzumab tegen SLE, beter bekend als lupus. Beter nieuws was dat met Lannett dan toch een koper werd gevonden voor Kremers Urban, de Amerikaanse dochter gespecialiseerd in generische middelen voor 1,23 miljard USD.

Het jaar is voor de nieuwsstroom in elk geval goed begonnen. Zowel voor de Europese Unie als voor de Verenigde Staten is er de goedkeuring voor Briviciat (brivaracetam), een aanvullende therapie voor de behandeling van beginnende epilepsie-aanvallen bij patiënten vanaf zestien jaar. De lancering volgt later dit jaar. Daarnaast meldden UCB en zijn partner Amgen positieve fase III-resultaten bij vrouwen na de menopauze voor romosozumab, een potentieel geneesmiddel tegen osteoporose. De primaire, maar niet alle secundaire eindpunten werden bereikt. Wellicht wordt het dossier nog dit jaar ingediend voor goedkeuring.


Conclusie

De analyse blijft dat het UCB-aandeel duur is tegen 28 keer de verwachte winst 2016 en een verhouding van 18 keer de ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda). Er zit met, andere woorden, al flink wat groeiverwachting in de huidige koers. Gelukkig noteert het Tubize-aandeel nog steeds met een hoge onderwaardering (korting van circa 40%) tegenover UCB. Vandaar de blijvende voorkeur van de moeder (Tubize), die het belang in UCB tot 35% opdreef, boven de dochter.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content