Lange tijd was het een duur aandeel. Maar de waardering wordt steeds redelijker, tegen onder emer nog 19 keer de verwachte winst 2017). Bij positief nieuws rond romosozumab volgt een adviesverhoging. Voorkeur blijft voor ‘moeder’ Tubize (40%-korting tegenover UCB).

Met een daling van ruim 15% is het aandeel van de Belgische biofarmagroep tot nog toe dit jaar een van de zwakkere aandelen binnen de BEL20-index. Een gevolg van onder meer patentproblemen rond Vimpat, een middel tegen epilepsie dat een gepronostikeerde piekverkoop heeft van 1,2 miljard EUR tegen 2020. Vimpat is een van de drie nieuwe stermedicijnen van de afgelopen vijf jaar die de koers van 25 naar even 85 EUR hebben gebracht. De gecombineerde verkoop van de drie nieuwe stermedicijnen CVN (Cimzia, Vimpaten Neupro) lag in de eerste zes maanden van dit jaar alweer 19% hoger, op 1,12 miljard EUR. Vimpat toonde een groeicijfer in lijn daarmee, met een toename van 18% van het verkoopcijfer, tot 379 miljoen EUR, wel onder de analistenconsensus van 391 miljoen EUR. Bovendien klopte Vimpat met 379 miljoen EUR het ‘oude’ stermiddel Keppra, ook een middel tegen epilepsie, waar de omzet terugviel met 8%, tot 354 miljoen EUR, wat wel boven de gemiddelde analistenverwachting van 349 miljoen EUR lag. De claim van Argentum Pharmaceuticals tegen het belangrijkste patent van Vimpat werd ontvankelijk verklaard voor een IPR (‘Inter Partes Review’), een versnelde manier om discussies over patenten te beslechten in de VS. Normaliter betekent dit een uitspraak binnen het jaar. Het zorgt dus voor enige onzekerheid en ook zenuwachtigheid bij de aandeelhouders. Het middel tegen reuma en de ziekte van Crohn, Cimzia (verwachte piekverkoop 1,5 miljard EUR), bereikte vorig jaar de status van ‘block buster’, met een verkoopcijfer van 1,083 miljard EUR en zette de opmars verder met een verkoopcijfer van 602 miljoen EUR (fraai boven de consensus van 583 miljoen EUR) in het eerste semester van 2016, een stijging met 23% op jaarbasis. Tot slot lag Neupro (ziekte van Parkinson en het rustelozebenensyndroom; 400 miljoen EUR verwachte piekverkoop) in lijn met de verwachtingen, met 143 miljoen EUR verkoopcijfer tegenover een gemiddelde verwachting van 145 miljoen EUR. De verwachte groepsomzet van 4,0 à 4,1 miljard EUR, een verwachte rebitda binnen een vork van 970 miljoen à 1,01 miljard EUR en een winst per aandeel in de vork 2,90 à 3,20 EUR werden herhaald voor dit jaar. Bij UCB staat men qua Onderzoek&Ontwikkeling natuurlijk niet stil. Zo was er in de eerste jaarhelft de lancering in enkele Europese landen (Duitsland, VK en Denemarken) van Briviciat (brivaracetam), een aanvullende therapie voor de behandeling van beginnende epilepsieaanvallen bij patiënten vanaf zestien jaar. Goed voor 7 miljoen EUR omzet in het eerste semester. Verder is het uitkijken naar de gedetailleerde analyse van de fase III-resultaten voor romosozumab, een potentieel geneesmiddel tegen osteoporose. De eerste resultaten werden met enig scepticisme door de markt onthaald, wat ook de mindere koersprestatie in de eerste jaarhelft verklaart.

Conclusie

We hebben herhaaldelijk aangegeven dat het UCB-aandeel duur was en dus kwetsbaar voor elk minder goed bericht. De waardering wordt steeds redelijker, tegen nog 19 keer de verwachte winst voor volgend jaar en een verhouding van 13 keer de ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda). Bij positief nieuws rond romosozumab volgt een adviesverhoging. Voorkeur blijft voor ‘moeder’ Tubize (korting van circa 40% tegenover UCB).

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content