Uitverkoop vermomd als overnamebod op Cobalt 27

Tenke Fungurume-mijn (Congo). © belga

Vorige maand pakte de Zwitserse investeringsmaatschappij Pala Investments uit met een op het eerste gezicht erg lucratief overnamebod, maar schijn bedriegt.

Cobalt 27 Capital Corp. is een Canadees investeringsvehikel voor metalen die worden gebruikt bij de productie van elektrische batterijen en opslagsystemen. Het gaat in hoofdzaak om kobalt, hoogwaardig nikkel en lithium. Na de beursintroductie volgden twee kapitaalrondes. Die middelen heeft Cobalt 27 aangewend om 2904,7 ton fysiek kobalt te kopen. Daarnaast sloot het bedrijf vorig jaar een streamingovereenkomst met het Braziliaanse Vale. Die geeft Cobalt 27 vanaf 1 januari 2021 recht op 32,6 procent van de kobaltproductie van de Voisey Bay-nikkelmijn. Cobalt 27 betaalde 300 miljoen dollar voor die stream.

Het bedrijf heeft voorts nog negen royalty-overeenkomsten die recht geven op een percentage van de toekomstige omzet van zeven exploratiebedrijven en twee mijnen in Québec en Australië. Door de overname van Highlands Pacific verwierf Cobalt 27 ook een participatie van 8,56 procent in de nikkel- en kobaltmijn Ramu in Papoea-Nieuw-Guinea. Cobalt 27 bezit nog enkele directe participaties in exploratiebedrijven.

Vorige maand pakte de Zwitserse investeringsmaatschappij Pala Investments uit met een overnamebod van 5,75 Canadese dollar of meer dan 65 procent boven de laatste beurskoers. Op het eerste gezicht is dat een erg lucratief aanbod, maar schijn bedriegt. Pala bezit al 19 procent van de aandelen in Cobalt 27 en wil de volledige controle verwerven. Pala biedt 311 miljoen Canadese dollar of 3,57 Canadese dollar per aandeel in contanten. Daarnaast krijgen de aandeelhouders aandelen van een nieuw op te richten bedrijf, Nickel 28, dat door Pala op 190 miljoen Canadese dollar of 2,18 Canadese dollar per aandeel wordt gewaardeerd. Zo bedraagt de totale waarde 501 miljoen Canadese dollar of 5,75 Canadese dollar per aandeel.

Maar dat bedrag is niet realistisch. Het is Pala vooral te doen om twee activa uit de Cobalt 27-portfolio: de Voisey Bay-kobaltstream en de positie in fysiek kobalt. De boekwaarde van de kobaltstream werd dit jaar verlaagd naar 235 miljoen Canadese dollar. Dat komt Pala heel goed uit. Pala zal ook 5 miljoen Canadese dollar cash in Nickel 28 stoppen. Rekening houdend met het werkkapitaal en de uitstaande verplichtingen betaalt Pala 311 miljoen Canadese dollar voor activa die een kwart tot de helft meer waard zijn naargelang we de aanschafwaarde of de boekwaarde van de streamingovereenkomst gebruiken.

Bovendien krijgt Pala een belang van 4,9 procent in Nickel 28. Het nieuwe bedrijf blijft over met weinig meer dan kruimels. De participatie in Ramu levert kasstromen op maar er schuilt een addertje onder het gras. Het Chinese MCC, de meerderheidsaandeelhouder van Ramu, plant een expansie van 1,5 miljard dollar. Dat betekent dat Nickel 28 al meteen 127,5 miljoen dollar moet ophoesten om de participatie op peil te houden. Cobalt 27 noteert op dit moment tegen 4,22 Canadese dollar. De markt waardeert Nickel 28 tegen amper 0,65 Canadese dollar per aandeel. Dat is ver onder de vooropgestelde 2,18 Canadese dollar. Aandeelhouders moeten voor eind augustus stemmen over het voorstel.


Conclusie

Van een lucratieve overname voor bestaande aandeelhouders is enkel op papier sprake. In de praktijk haalt Pala Investments de meest interessante activa uit Cobalt 27. De vooropgestelde waardering van het overblijvende Nickel 28 is helemaal niet realistisch en het overnamebedrag is misleidend. Zo ziet ook de markt het. De koers noteert ver onder de theoretische koers van het bod. We vinden de activa van Nickel 28 onvoldoende interessant.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 4,22 Canadese dollar

Markt: TSX Venture (Toronto)

Ticker: KBLT CN

ISIN-code: CA19075M3093

Beurskapitalisatie: 362 miljoen Canadese dollar

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: –

Koersverschil 12 maanden: -52%

Koersverschil sinds jaarbegin: +29%

Dividendrendement: –

Partner Content