Umicore

Wacht op het alles-veiligsignaal

De aandeelhouders van Umicore hebben niet veel plezier beleefd aan de beursrally van de voorbije jaren, vooral omdat het bedrijf door beleggers wordt gezien als een bovengrondse stadsmijn, die net als de andere mijnbouwbedrijven te lijden heeft onder de dalende trend van de grondstoffenprijzen. Onterecht is dat imago natuurlijk niet. Umicore puurt ruim 60% van zijn bedrijfswinst uit de recyclageactiviteit; het recupereert en verkoopt grondstoffen als goud, platina, palladium en rhodium. In het derde kwartaal van vorig jaar daalde de bedrijfswinst van de recyclagetak nog met 20% als gevolg van de lagere materiaalprijzen. Het vierde kwartaal bracht nog geen beterschap, wat Umicore in oktober aanzette tot voorzichtigheid. De prognose bleef bij een kleine 300 miljoen EUR recurrente bedrijfswinst (rebit).

Umicore publiceert op 6 februari zijn definitieve jaarcijfers over 2013. De koers is intussen teruggevallen tot ongeveer 32 EUR, wat een belangrijk steunniveau is. De waardering is daardoor afgeroomd tot een koers-winstverhouding van 18 (op basis van de winst van 2013) en een ondernemingswaarde (ev) van 9 keer de bedrijfskasstroom (ebitda). Dat blijft pittig als de metaalprijzen verder zouden dalen, want dan wordt het heel moeilijk dit jaar opnieuw met winstgroei aan te knopen. Een stabilisatie, en zeker een stijging van de metaalprijzen, zou het plaatje grondig veranderen. In dat geval biedt het huidige koersniveau een mooie instapkans, gezien de gunstige langetermijnperspectieven van Umicore.

Het bedrijf heeft een technologische voorsprong op de concurrentie in activiteiten met een groeipotentieel, wat op termijn borg moet staan voor een stijging van de winst. Umicore investeert ook in de uitbreiding van zijn recyclagecapaciteit, zodat de winstgroei in de toekomst niet alleen van de prijzen, maar ook van een stijgend volume kan komen. In Hoboken wordt 100 miljoen euro geïnvesteerd om de capaciteit van de bestaande recyclagefabriek op te trekken met 40% tegen 2016. Op korte termijn zijn de grondstoffenprijzen dus de joker in het kaartspel.

Er zijn de voorbije weken bemoedigende signalen dat onder impuls van een aantrekkende wereldeconomie een bodem onder de prijzen is gelegd, maar vooral voor goud en andere edelmetalen is het ijs nog heel dun. Intussen wist de betere gang van zaken in de andere activiteiten van Umicore de dalende winst in de recyclagetak nog niet te compenseren. Vooral de divisie katalysatoren, goed voor een kwart van de bedrijfswinst, spint garen (+7% omzet in het derde kwartaal vorig jaar) bij de stijging van de wereldwijde autoproductie. Alle ogen zijn nu gericht op het herstel van de Europese autoverkoop, wat voor Umicore een stevige opsteker zou zijn, omdat de Europese katalysatoren een extra marge opleveren. Ook de afdeling energiematerialen (+16% omzet in het derde kwartaal) groeit door, en geniet van het toenemende gebruik van slimme telefoons en tablets, die de batterijtechnologie van Umicore goed kunnen gebruiken.

Conclusie

Na drie jaar een pas op de plaats te hebben gemaakt, geniet het aandeel opnieuw van verdedigbare waarderingen. Toch blijft het lot van de koers op korte termijn gebonden aan de metaalprijzen. Het alles-veiligsignaal klinkt daarom nog niet, maar als dat wel gebeurt, zal de kans voor beleggers verkeken zijn. U mag een eerste positie innemen.

Advies: eerste positie

Risico: laag

Rating: 2B

Partner Content