Umicore

Het aandeel van Umicore kreeg een stevige tik na een nieuwe winstwaarschuwing.

Hoewel de laatste winstpiek bij Umicore dateert van 2011, lijkt de glijvlucht van de winstcijfers door te zetten. Tot vorige week rekenden beleggers nog op een stabilisatie dit jaar en verse winstgroei volgend jaar, maar de trading-update over het eerste kwartaal drukte die hoop de kop in. Het management verwacht dit jaar een recurrente bedrijfswinst van 250 à 280 miljoen EUR, tegenover 304 miljoen EUR vorig jaar en een verhoopte kleine 300 miljoen EUR voor dit jaar.

Het kalf ligt zoals de voorbije kwartalen gebonden in de recyclage-afdeling, die ruim de helft van de bedrijfswinst oplevert. De omzet kreeg er in het eerste kwartaal een tik van 16%, waardoor ook de marges ‘significant’ lager zullen uitvallen. De metaalprijzen hielden de voorbije maanden nochtans stand, al liggen ze nog altijd 14% onder het gemiddelde van 2013.

Maar Umicore meldt ook vrij verrassend dalende volumes bij de recyclage van de edelmetalen. Het bedrijf wijst als verklaring naar voorbereidende werken op de recyclagesite in Hoboken, waar volgend jaar een grote uitbreidingsinvestering gepland staat. Het management geeft toe dat ze de impact op de verwerkingscapaciteit heeft onderschat, maar benadrukt dat ze zo veel mogelijk van de voorbereidende werken op voorhand wil realiseren.

Daarnaast stond ook de aanvoer van een aantal materialen, zoals die van complexe elektronische apparatuur, onder druk. Dat doet de vraag rijzen of Umicore meer dan verwacht af te rekenen krijgt met toenemende concurrentie in de recyclageactiviteiten. Dat is in de gaten te houden. Ook de aanvoer van platinummaterialen kreeg een tik door stakingen in de mijnbouw in Zuid-Afrika. De lagere volumes zijn dus tot nader order een tijdelijk fenomeen.

Umicore ziet in elk geval geen fundamentele verandering in de aanbodstroom van te recycleren materialen. De groei in de andere activiteiten volstaat intussen niet om de tegenvallers in de recyclage en de ongunstige wisselkoerseffecten voor de bedrijfswinst te neutraliseren. De groei van de divisie energiematerialen mag nochtans worden gezien. De omzet steeg er in het eerste kwartaal met 26%, vooral dankzij een sterke verkoop van materialen voor herlaadbare batterijen.

De opkomst van 4G voor mobiele netwerken vergt nog meer uithoudingsvermogen van de batterij van een smartphone of tablet, en Umicore heeft de juiste materialen in de aanbieding om die batterijen te versterken. Umicore trekt zich tegelijk langzaam terug uit de markt van de klassieke batterijen, omdat de zware concurrentie de marges opeet. Ook de divisie katalysatoren doet het relatief goed, en groeit mee met de wereldwijd aantrekkende autoproductie, zelfs in Europa. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 4%. Alleen in Zuid-Amerika daalde de verkoop met 6%, wat vooral te wijten is aan de zwakke conjunctuur in Brazilië.

Conclusie

Het aandeel kreeg een stevige tik na deze nieuwe winstwaarschuwing. De nog altijd vrij stevige waardering van het aandeel, getuige een ondernemingswaarde (ev) van ruim 9 keer de bedrijfskasstroom (ebitda), toont aan dat de markt nog altijd gelooft in het groeipotentieel op de langere termijn, maar beperkt het potentieel op korte termijn. We houden het aandeel in de gaten, maar voorlopig verlagen we het advies.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content