Umicore

De kans is reëel dat Umicore aan een nieuwe winstcyclus is begonnen

Umicore lijkt een bodem te vinden in deze winstcyclus. In de eerste helft van dit jaar kalfde de recurrente bedrijfswinst (rebit) nog eens met 15% af, en sinds de winstpiek in 2011 is de winst per aandeel zowat gehalveerd. De publicatie van de halfjaarcijfers bracht echter geen nieuwe onaangename verrassingen. Meer nog, het management trakteerde op een scheut goed nieuws, in die zin dat de rebit voor dit jaar in de bovenste helft van de eerder gecommuniceerde vork van 250 tot 280 miljoen EUR zou landen. In dat scenario kan de winst dit jaar landen op een cyclisch dieptepunt van ongeveer 1,5 EUR per aandeel, te vergelijken met 0,69 EUR per aandeel in 2009 en 0,29 EUR in 2003, de vorige cyclische dieptepunten. De dalen liggen dus steeds hoger, wat een heel goed signaal is.

Vraag is of Umicore de volgende jaren een nieuwe winstpiek kan maken. De 2,85 EUR winst per aandeel in 2011 is alvast een vrij hoge horde om te nemen. Beleggers rekenen op een beperkt winstherstel, want de waardering van ruim 20 keer de winst voor dit jaar laat geen ontgoochelingen meer toe. De evolutie van de winstcijfers ligt grotendeels in handen van de edelmetaalprijzen, die van cruciaal belang zijn voor de winstgevendheid van de recyclageafdeling, het goudhaantje van de materialengroep. Umicore puurt ruim 40% van de winst uit die activiteit, maar dalende metaalprijzen vreten hier al enkele jaren aan de winstgevendheid.

Daarnaast staan ook de verwerkte volumes onder druk omdat Umicore de recyclagefabriek in Hoboken voorbereidt op een ruime uitbreidingsinvestering volgend jaar. Die investering verhoogt de capaciteit met 40%, maar kan op korte termijn nog op de volumes wegen. De prestaties in de tweede jaarhelft van de recyclagetak zullen in lijn liggen met de eerste jaarhelft, toen de rebit nog een tik van 34% kreeg, dankzij de steun van licht hogere edelmetaalprijzen.

Om de winst op langere termijn hoger te stuwen, heeft Umicore nog twee ijzers in het vuur, die iets minder cyclisch zijn en een gestage groei tonen, en op die manier een steeds hogere bodem onder de winstcijfers leggen. Het gaat om de verkoop van katalysatoren en herlaadbare batterijen. In beide domeinen behoort Umicore technologische bij de betere spelers en kan het bedrijf genieten van een structureel stijgende vraag. In het geval van de katalysatoren zijn dat steeds strengere milieunormen, in Europa maar ook in China, waar de steden met grote milieuproblemen kampen. Wat betreft de herlaadbare batterijen schreeuwen producenten en gebruikers van smartphones en tablets om performantere krachtbronnen, en Umicore meent daarvoor de juiste technologie in huis te hebben.

De verkoop van de divisie energiematerialen steeg onder impuls van de batterijtechnologie met 12%. Daarnaast krijgt het aandeel ook steun van een voortgezet inkoopprogramma van eigen aandelen, en van de holding GBL, die Umicore-aandelen blijft bijkopen.

Conclusie

De kans is reëel dat Umicore aan het opgaande been van een nieuwe winstcyclus is begonnen. Het aandeel is echter nog geen koopje, omdat beleggers al grotendeels rekening hielden met dit scenario, gezien de waardering. Maar we liggen op vinkenslag om een adviesverhoging door te voeren. Een potentiële portefeuillekandidaat.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content