Umicore

Beleggers wierpen zich de voorbije maanden iets te enthousiast op de gunstige groeivooruitzichten van Umicore. De koers van het aandeel is daardoor fel opgelopen en heel gevoelig voor tegenslagen.

De ambitie van Umicore is niet min. De materialengroep wil tegen 2020 een recurrente bedrijfswinst van 500 miljoen euro boeken. Die bedrijfswinst is dubbel zo hoog als die in 2014, en 40 procent hoger dan de verwachte bedrijfswinst van ongeveer 350 miljoen euro voor dit jaar. Vergeet ook niet dat de winst in de periode 2010-2015 stagneerde, vooral door de weerbarstige metaalprijzen. Ook in de eerste helft van dit jaar bleef de omzetgroei hangen op 1 procent. De recurrente bedrijfswinst dikte slechts met 3 procent aan. Een betere tweede helft van het jaar moet zorgen voor groeicijfers van 5 à 10 procent.

Toch tasten beleggers al diep in de buidel voor de beloofde winst van 2020. Tegen een koers van 56 euro betalen beleggers 16 keer de verwachte winst van 2020, die op ongeveer 3,5 euro per aandeel mag worden geschat. Dat is best veel, ondanks de sterke groeifundamenten waarop die prognoses rusten. De koers is daarom heel gevoelig geworden voor tegenslagen. Toen het management vorige week bij de bekendmaking van de tradingupdate waarschuwde dat de recurrente bedrijfswinst voor dit jaar aan de onderkant van de voorspelde vork van 345 tot 365 miljoen euro zou landen, ging er meteen 5 procent van de koers van af, al lag goed nieuws aan de basis van die halve winstwaarschuwing. Het onderhoud van de smelter in Hoboken wordt vervroegd naar december, zodat de belangrijke uitbreidingsinvesteringen vlotter kunnen worden afgewerkt. Het mag duidelijk zijn: tegen deze koersen, en zeker tegen koersen boven 60 euro, mag er niets misgaan.

Om maar te zeggen dat beleggers zich dit jaar enthousiast op de groeivooruitzichten van Umicore hebben gestort. Dat deden ze natuurlijk niet zomaar. Umicore beschikt over sterke technologische troeven en een sterke marktpositie in een aantal marktsegmenten van schone mobiliteit en recyclage. De jongste speerpunt van Umicore is de stijgende vraag naar kathodematerialen, die een cruciale rol spelen in de doorbraak van de elektrische wagen. De materialen van Umicore spelen perfect in op de vraag naar meer performante en grotere batterijen, om het rijbereik van elektrische wagens op te drijven. Die activiteit zorgt nu nog maar voor 4 procent van de bedrijfswinst, maar Umicore investeert 160 miljoen euro in de verdrievoudiging van de productiecapaciteit voor kathoden in Korea en China. Die nieuwe capaciteit wordt vanaf de tweede helft van 2017 geleidelijk beschikbaar. De stijgende vraag naar kathodematerialen stuwde de omzet van de divisie Energy & Surface Technologies 8 procent hoger in het derde kwartaal. Het mag duidelijk zijn dat Umicore goed gepositioneerd is om te profiteren van de doorbraak van de elektrische auto.

Op korte termijn is het vooral uitkijken naar de herneming van de winstgroei in de recyclageactiviteit, goed voor 35 procent van de groepswinst. In de eerste helft van dit jaar daalde de winst er nog met 20 procent door de lage metaalprijzen, maar het ergste lijkt voorbij voor die bovengrondse mijn. In het derde kwartaal stegen de inkomsten met 7 procent, vooral dankzij hogere verwerkte volumes. De vruchten van de uitbreidingsinvesteringen worden zichtbaar, maar de prijzen willen nog niet mee. Hogere prijzen voor goud en zilver werden tenietgedaan door lagere prijzen voor een aantal speciale metalen. De derde troef van Umicore, autokatalysatoren, blijft wel rustig zijn slag slaan. De inkomsten stegen in het derde kwartaal met 10 procent, dankzij een aantrekkende vraag zowel voor personenwagens als zware dieselwagens. Umicore wint daarbij marktaandeel op de meeste continenten.


Conclusie

Beleggers wierpen zich de voorbije maanden iets te enthousiast op de gunstige groeivooruitzichten voor Umicore. De waardering is daardoor fel opgelopen, getuige een ondernemingswaarde van 12 keer de bedrijfscashflow van 2016. Umicore is een aandeel om in portefeuille te hebben, maar alles heeft zijn prijs. De kans is groot dat er zich betere instapmomenten aandienen.

Advies: Houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 6,3 miljard euro

K/w 2015: 25

Verwachte k/w 2016: 31

Koersverschil 12 maanden: + 49%

Koersverschil sinds jaarbegin: + 47%

Dividendrendement: 2,2%

Partner Content