2014 was een annus horribilis voor de ijzerertsindustrie, en voor Vale in het bijzonder. Maar operationeel is de groep nog altijd winstgevend.

Het Braziliaanse Vale is de grootste producent van ijzererts ter wereld. Die basisgrondstof voor de productie van staal staat in voor ongeveer 80% van de bedrijfswinst. Daarnaast is de groep nog actief in basismetalen (koper en nikkel), steenkool en meststoffen. De referentieprijs voor een ton ijzererts is in 2014 met ongeveer de helft teruggevallen, tot minder dan 70 USD, het laagste niveau sinds juni 2009. Enerzijds is er de overproductie. De schattingen lopen nogal uiteen, maar Goldman Sachs voorspelt dat het aanbodoverschot in 2015 zal oplopen tot 110 miljoen ton, tegenover 60 miljoen ton vorig jaar. Anderzijds is er de lagere ijzerertsconsumptie in China.

Het grote probleem is dat, ondanks de fors gedaalde prijs, nog steeds ongeveer 80% van de wereldwijde productie winstgevend is. Dat is het gevolg van lagere energiekosten (gedaalde olieprijzen) en fiscale gunstmaatregelen in China. Chinese ijzerertsmijnen produceren ongeveer een derde van de totale hoeveelheid ijzererts die het land nodig heeft. De gemiddelde productiekosten liggen in China wel een stuk hoger. De grote drie (naast Vale, BHP Billiton en Rio Tinto) hadden er vorig jaar al op gerekend dat de Chinese mijnen noodgedwongen de productie zouden moeten terugschroeven. Dat proces verloopt echter een stuk trager dan verwacht.

De consensusverwachting voor de bedrijfskasstroom van Vale in 2015 ligt met 13,8 miljard USD dan ook 60% onder het niveau van recordjaar 2011. Naar analogie met de ijzerertsprijs maakte ook de koers van Vale een flinke duik. Hij zakte naar het laagste peil in bijna tien jaar. Want boven op de ijzerertsprijs speelt ook nog de negatieve perceptie ten aanzien van Brazilië, een element waarover ook energiegroep Petrobras kan meespreken. Vale’s CEO Ferreira verwacht voor 2015 een gemiddelde ijzerertsprijs van 85 tot 90 USD, maar het is afwachten of dat geen al te optimistische voorspelling is. Want de Brazilianen hebben geen plannen om de productie terug te schroeven, integendeel. De lopende uitbreidingen gaan gewoon door en dit is ook het geval bij de sectorgenoten.

De verwachte output van Vale (eigen productie en aankopen samen) bedraagt 340 miljoen ton ijzererts. Daarnaast zal de groep ook 303.000 ton nikkel en 449.000 ton koper produceren. De geplande investeringen voor 2015 worden wel sterk teruggeschroefd en dit voor het vierde opeenvolgende jaar. De prognose voor 2015 bedraagt nu 10,2 miljard USD, 26% minder dan vorig jaar en het laagste investeringspeil sinds 2009. Dat cijfer moet tegen 2018 verder afnemen naar 4,9 miljard USD. Nieuwe projecten worden wel sterk teruggeschroefd. Uit cijfers van Bloomberg Intelligence blijkt dat over de hele ijzerertsindustrie sinds juli al 22 projecten werden geschrapt. Dat komt overeen met 140 miljoen ton ijzererts die de komende vijf jaar dan toch niet op de markt komen. Vale wil ook 10 miljard USD ophalen met de verkoop van activa. Mogelijk wordt een deel van de basismetalendivisie naar de beurs gebracht.

Conclusie

2014 was een annus horribilis voor de ijzerertsindustrie, en voor Vale in het bijzonder. Maar operationeel is de groep nog altijd winstgevend. We menen dat tegen 0,7 keer de boekwaarde al heel wat slecht nieuws in de koers zit verrekend.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content