Vasco Data Security

Vasco heeft de wind in de zeilen en rijgt de recordkwartalen aan elkaar. De lagere winstgevendheid is maar tijdelijk.

Het Belgisch-Amerikaanse Vasco Data Security is gespecialiseerd in digitale authenticatie en onlinebeveiliging van applicaties. Ongeveer 80% van de omzet is afkomstig van de banksector. Vasco mag dan ook meer dan de helft van de honderd grootste banken ter wereld tot zijn klantenbestand rekenen. Vasco deed zijn reputatie van extreem volatiel aandeel dit jaar opnieuw alle eer aan. Zo klom het in juni 30% hoger, om in twee rampzalige zomermaanden ruim te halveren. Per saldo noteert Vasco nu een derde lager dan bij de start van 2015. Vasco is al langer een favoriete speelbal van speculanten en shorters. De markt reageerde ongemeen fel op het nieuws dat mogelijk, via een distributeur van Vasco, bepaalde producten op de Iraanse markt zouden zijn terechtgekomen, wat door de economische sancties tegen Iran absoluut verboden is. Naar Amerikaanse gewoonte werden al verschillende rechtszaken opgestart.

Operationeel heeft Vasco nochtans het beste eerste semester uit de geschiedenis van het bedrijf achter de rug. De groep kan profiteren van een aantal structurele trends, zoals een groei van de hoeveelheid digitale gegevens die moeten worden beschermd en regelgeving rond privacy en de verplichte bescherming van transacties van consumenten. Dat is nodig, want de frequentie van online-inbraakpogingen stijgt. De omzet steeg in het tweede kwartaal met 37%, tot 65,4 miljoen USD. Over de eerste jaarhelft was er een vooruitgang met 51% tegenover dezelfde periode in 2014, tot 130,5 miljoen USD. De nettowinst verdubbelde in het tweede kwartaal en steeg over de eerste jaarhelft met 164%, tot 27,5 miljoen USD of 0,69 USD per aandeel. De omzet uit de banksector steeg in de eerste jaarhelft zelfs met 61% en dit was grotendeels te danken aan de overname van het Britse Cronto.

Omdat de omzetstijging gepaard ging met een hogere verkoop van hardware, daalde de brutomarge wel naar 58%, tegenover 66% een jaar eerder. Dat cijfer zal volgens Vasco in de tweede jaarhelft wel opnieuw aantrekken. Door een daling van de kosten steeg de operationele marge in de eerste jaarhelft naar 24%, tegenover 13% een jaar eerder. Enterprise & Application Security, goed voor ongeveer een vijfde van de groepsomzet, zag de verkopen in de eerste jaarhelft met 4% toenemen.

Vasco mikt voor het volledige boekjaar op een omzet tussen 230 en 240 miljoen USD en een operationele marge tussen 19 en 22%. De consensusprognose voor de winst ligt op 1,09 USD per aandeel maar we vinden dit cijfer aan de lage kant. Op het einde van de eerste jaarhelft had Vasco 157 miljoen USD netto in kas of bijna 4 USD per aandeel. Eerder deze maand werd de overname van het Canadese Silaris Technology, gespecialiseerd in elektronische handtekeningen, aangekondigd.

Conclusie

Vasco heeft de wind in de zeilen en rijgt de recordkwartalen aan elkaar. De lagere winstgevendheid is maar tijdelijk en wordt gecompenseerd door de sterke financiële positie van de groep. De heisa over Iran, een belangrijke oorzaak van de koersdaling afgelopen zomer, beschouwen we als eerder als een koopkans voor wie met de hoge volatiliteit van het aandeel kan leven. Adviesverhoging.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content